december 21, 2021

V občini Podčetrtek nova učna pot o glivah

Kozjanski park s projektnimi partnerji zaključuje projekt Pomen gliv za biodiverziteto Kozjanskega in Obsotelja. Projekt je med drugim prinesel kar nekaj izobraževalnih gobarskih delavnic, ureditev 600 metrov dolge učne poti v Brezovcu pri Polju in stalno razstavo o glivah na gradu Podsreda.

Učna pot o glivah v Brezovcu pri Polju predstavlja inovativno turistično ponudbo Obsotelja in Kozjanskega. (Foto: Kozjanski park)

Glive pomembne za ohranjanje biodiverzitete
Na območju Kozjanskega parka glive predstavljajo pomemben del narave, ki je ogrožen predvsem zaradi nepravilnega nabiralništva, namernega uničevanja, vplivov gozdarske tehnologije pri sečnji gozdov, vplivov agrotehničnih ukrepov, gnojenja z umetnimi dušikovimi spojinami in razdrobljenost večjih gozdnih površin. V Kozjanskem parku si zato skupaj s projektni partnerji, občino Podčetrtek, Gobarskim društvom “Kozjansko” Kozje in Turizmom Podčetrtek, prizadevajo širši javnosti predstaviti pomen gliv za ohranjanje biodiverzitete, izobraževati o pravilnem nabiranju gliv ter ozaveščati o glivah na zavarovanem območju, razlaga vodja projekta Tatjana Kotnik:

V sodelovanju z Mikološko zvezo Slovenije so po navedbah Kotnikove to jesen izvedli pet gobarskih delavnic: v Podsredi, v Hiški v gozdu v Šmarju pri Jelšah, v Muzeju na prostem Rogatec, v Bobrovem centru v Rogaški Slatini in na ombočju Vrenske gorce, na lokaciji nove Gobarske učne poti.
Utrinek gobarske delavnice v Bobrovem centru v občini Rogaška Slatina. (Foto: Kozjanski park)

Učna pot nova turistična ponudba Kozjanskega
Občina Podčetrtek je s pomočjo projekta to jesen postavila novo, okoli 600 metrov dolgo tematsko pot - Gobarsko učno pot o glivah v Brezovcu pri Polju, v neposredni bližini sedeža Gobarskega društva »Kozjansko« Kozje, še izpostavlja Tatjana Kotnik.

Kotnikova verjame, da bo nova učna pot o glivah prispevala k inovativni turistični ponudbi Obsotelja in Kozjanskega, saj tovrstne ponudbe doslej še ni bilo. Na gradu Podsreda bodo pred koncem leta še postavili novo stalno razstavo 48 liofiliziranih gob. (SP)


Gobarsko društvo »Kozjansko« Kozje je razstavo gob pripravilo tudi ob letošnjem prazniku Kozjanskega jabolka v Podsredi. (Foto: Kozjanski park)

Galerija slik