februar 10, 2022

V Poljčanah spreminjajo imena ulic

V občini Poljčane bodo letos preimenovali pet ulic, ki nosijo imena po osebnostih iz časov NOB. Občani teh ulic bodo morali zdaj spremeniti table s hišnimi številkami in osebne dokumente, vse nastale stroške bo plačala občina.

Preimenovane bodo Ulica Bračičeve brigade, Ulica Prekomorske brigade, Ulica Šercerjeve brigade, Ulica Šlandrove brigade in Ulica Tomšičeve brigade. (Foto: občina Poljčane)

Ukinjajo ulice z imenom brigade
Občina Poljčane bo po posvetovanju, h kateremu je povabila tudi občanke in občane, ter zeleni luči občinskega sveta letos preimenovala pet ulic, ki v svojem imenu nosijo naziv brigade. „V središču Poljčan nova imena dobita dve ulici: Ul. Bračičeve brigade se preimenuje v Ul. Ivana Cankarja, Ul. Šercerjeve brigade v Cvetlično ulico. V naselju Spodnje Poljčane pa bodo nova imena dobile tri ulice: Ul. Prekomorske brigade se preimenuje v Pot k ribnikom, Ul. Šlandrove brigade v Sončno ulico, Ul. Tomšičeve brigade pa v Ul. Franceta Prešerna,“ pojasnjuje župan Stanislav Kovačič in dodaja, da so v občini kljub omenjenim preimenovanjem ohranili kar nekaj ulic z imenom brigade.

V čast praznovanju 30 let Slovenije
Postopke preimenovanja ulic so na predlog župana Stanislava Kovačiča začeli že v lanskem letu, in sicer v počastitev 30. obletnice nastanka samostojne Slovenije. „Edine prave in lastne države. Države, v kateri uživamo tudi edino pravo in prvo svobodo. Jubilej samostojnosti bomo počastili s preimenovanjem ulic zato, da izstopi, kar je resnično in zgolj naše, povezano zgolj in samo s pravimi Slovenci in Slovenstvom, s pravimi vrednotami, je povezovalno, nima pridiha razdvojenosti, blagodejno in povezano z našo svobodo, dosežki ter morebitnimi lokalnimi naravnimi in kulturnimi vrednotami,“ je odločitev za preimenovanje ulic utemeljil Kovačič.


Ul. Bračičeve brigade bo postala Ul. Ivana Cankarja. (Foto: občina Poljčane)

Nove table in hišne številke strošek občine
Občani omenjenih ulic bodo morali zdaj spremeniti table s hišnimi številkami in osebne dokumente, pri čemer Kovačič pravi, da bo vse nastale stroške pokrila občina, npr. stroške zamenjave osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja in fotografiranja. Prav tako bo pokrila stroške podjetnikom, ki imajo sedež v teh ulicah, kot so npr. stroški menjave žiga in drugo, še napoveduje Kovačič.

S preimenovanjem ulic bo nastalo predvidoma 10 tisoč evrov stroškov, od tega 8 tisoč evrov za stroške fotografiranja in zamenjave osebnih dokumentov ter stroške, ki bi nastali poslovnim subjektom, 2 tisoč evrov pa za zamenjavo uličnih tabel in tabel s hišnimi številkami, je še dodal Kovačič. (SP)