maj 8, 2024

V Rogaški šestič etapni cilj velike kolesarske dirke

Dirka bo obiskala tudi vse sosednje države

V Slovenijo tudi letos prihaja karavana profesionalnih kolesarjev. Letošnja kolesarska dirka Po Sloveniji bo jubilejna, 30. Že desetič pri njej sodeluje tudi občina Rogaška Slatina, kjer bo cilj druge etape. Tam so dirko, ki ni le športni, pač pa tudi turistični dogodek, včeraj podrobneje predstavili.

Dirko je finančno podprlo 13 slatinskih podjetij, danes so z njimi podpisali sponzorske pogodbe. (Foto: Štajerski val)

Pet etap, več kot 800 kilometrov
Kolesarska dirka Po Sloveniji bo med 12. in 16. junijem. Kolesarji bodo v petih dneh prevozili več kot 800 kilometrov. Direktor dirke Bogdan Fink o jubilejni dirki razlaga:

Na dirki bo 23 ekip, med njimi sedem najvišjega svetovnega ranga. Tokrat sicer med kolesarji ne bo slovenskega asa Tadeja Pogačarja, ki pravkar tekmuje na znameniti tritedenski dirki po Italiji, a Fink napoveduje:

Na minulih dirkah je pot kolesarje že vodila tudi mimo našega radia, tudi letos bo tako. Zanje bomo navijali 13. junija. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Za Savinjsko regijo bo najbolj zanimiva druga etapa v četrtek, 13. junija. Začela se bo pri fontani piv v Žalcu, končala pa v Rogaški Slatini, pri železniški postaji, okoli 15. ure. Na poti, dolgi več kot 180 kilometrov, boste za kolesarje med drugim lahko navijali v Preboldu, Braslovčah, Šoštanju, Velenju, Laškem, od koder se bodo povzpeli na Celjsko kočo, v Celju, Štorah, Šentjurju, Ponikvi in Šmarju pri Jelšah, pred ciljem bodo kolesarji odpeljali še krog okoli Rogaške.

Priložnost za promocijo mesta in občine
Mesto stekla in vode dirko gosti desetič, pri tem bo šestič tam etapni cilj. Župan Branko Kidrič razlaga:

Samo na cestah v slatinski občini bo za varnost skrbelo več kot sto prostovoljcev, se bo pa Rogaška Slatina borila tudi za naziv naj gostitelja dirke, pester animacijski program pripravljajo osnovnošolci in srednješolci.
Zmagovalec druge etape od Žalca do Rogaške Slatine bo dobil pokal, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška. (Foto: Štajerski val)

Biti gostitelj etapnega cilja pa je tudi velik finančni zalogaj. Občino Rogaška Slatina bo to stalo 65.000 evrov. Župan razlaga:

Slatinčani si od dirke obetajo velike promocijske učinke, saj bosta dogodek tudi letos prenašala nacionalna televizija in Eurosport – ta bo sliko ponesel v 135 držav sveta.
Za etapni cilj je treba odšteti 65.000 evrov. Občina Rogaška je za to v proračunu namenila 40.000 evrov. Župan Branko Kidrič je dopoldne podpisal pogodbo z direktorjem kolesarske dirke Po Sloveniji Bogdanom Finkom. (Foto: Štajerski val)

Da je ta športni dogodek za Slovenijo zelo pomemben tudi s turističnega vidika, je na novinarski konferenci poudarila tudi Aleksandra Lipej iz Slovenske turistične organizacije:

Še več o kolesarski dirki Po Sloveniji, vključno s podrobnimi opisi vseh petih etap, najdete TUKAJ. (AD)