december 19, 2023

V roke pamet namesto petard

Bližajo se novoletni prazniki. Od danes je v Sloveniji dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Kljub temu jih še ni dovoljeno uporabljati, to bo mogoče med 26. decembrom in 1. januarjem. Ob tem strokovnjaki znova pozivajo k premisleku. Ne le, da je uporaba pirotehnike finančno pogoltna, predstavlja tudi veliko tveganje za poškodbe, prav tako je moteča za okolico. 

Uporaba pirotehnike predstavlja veliko tveganje za poškodbe. (Foto: Pixabay)

V prodaji so pirotehnična sredstva kategorije F1 (ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih), medtem ko so prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, v celoti prepovedana. Kljub temu, da so dovoljeni izdelki že v prodaji, je pirotehniko z učinkom poka dovoljeno uporabljati od 26. decembra, a Boris Lukežič iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor razlaga:

Ob tem dodaja:

Tudi letos so policisti že obravnavali prekrške prepovedi uporabe pirotehnike, tudi pri mladoletnih. Ob tem Lukežič izpostavlja, da je najpomembnejši zgled, zato ravnajmo odgovorno. Ob tem dodaja, da, če se pirotehniki resn ne moremo odreči, z njeno uporabo ne vznemirjajmo ostalih in upoštevajmo navodila proizvajalca. Globe za kršitve se gibljejo med 400 in 1.200 evri.

Večina velikih slovenskih trgovcev se je prodaji pirotehnike v preteklih letih sicer v celoti odpovedala. Zdravnik speciaist Metin Omerović pravi:

Poškodbe zaradi pirotehnike so grozljive, poškodovanca in njegove bližnje zaznamujejo za vse življenje. Srkb vzbujajoča je tudi prodaja izdelkov na črnem trgu, saj sta njihova kakovost in varnost zelo vprašljiva. Dodatna navodila, pa tudi nazorne fotografije poškodb pri uporabi pirotehnike, lahko vidite TUKAJ. (ViP)