februar 19, 2024

V Šentjurju raste nova stanovanjska in poslovna stavba

Priložnost za bivalno enoto VDC?

V Šentjurju že nekaj tednov potekajo intenzivna gradbena dela na Ljubljanski cesti. Za objektom nekdanjega Centra Selič šentjurski podjetnik Anton Selič gradi nov poslovno-stanovanjski objekt. Bi lahko stavba rešila tudi bivanjski problem Varstveno-delovnega centra Šentjur?

Gradbišče novega objekta (Foto: Štajerski val)

Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Anton Selič, gre za samostojni dvoetažni objekt, z možnostjo povezave z obstoječim objektom VDC Šentjur. Selič razlaga:

V ta del naj bi se predvidoma razširil eden od trgovcev, ki je že prisoten v sosednji stavbi. V zgornji etaži, ki gleda na Ljubljansko cesto, pa bo predvidoma šest stanovanj v velikosti od 50 do 80 kvadratnih metrov, namenjena bodo tudi gibalno oviranim. Selič dodaja:

Anton Selič predvideva, da bo gradnja energetsko varčnega objekta končana v roku enega leta, vrednost gradbenih del pa je okoli milijon evrov.

Novogradnja nastaja na zadnji strani nekdanjega Centra Selič, stavbi bosta predvidoma tudi povezani (Foto: Štajerski val)

Bi lahko VDC Šentjur dobil bivalno enoto?

Seliča smo vprašali tudi, ali bi lahko stanovanjski del novogradnje služil tudi za potrebe Varstveno delovnega centra Šentjur, ki je v sosednji stavbi in si že nekaj časa prizadeva za vzpostavitev bivalne enote v mestu. V takšnih enotah varovancem z motnjami v telesnem in duševnem razvoju omogočajo karseda samostojno življenje. Anton Selič potrjuje, da je bil prvotni namen gradnje ravno ta, a razlaga:

Poslovni del objekta bo končan že predvidoma do jeseni, s stanovanjskim delom je zato Anton Selič na državo pripravljen počakati do takrat, saj bo potrebno za VDC določene segmente stanovanj prilagoditi. Šentjurski podjetnik še dodaja, da pogovori o tovrstnem objektu niso novi. To potrjuje tudi odhajajoči direktor VDC Šentjur Leon Štemberger. Kot nam je povedal, je lokacija pri zdajšnjem središču VDC le ena od možnosti za stanovanjsko enoto v Šentjurju. Na ministrstvo so oddali vlogo za predhodno soglasje, odločitev je tako na državi. Sami pa si želijo, da bi bil projekt uresničen v roku petih letih. 

Država tovrstnih vlaganj letos ne načrtuje

Za odgovore smo se obrnili tudi na Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bdi nad delovanjem varstveno-delonih centrov. Tam odgovarjajo da o nameri podjetnika Antona Seliča niso seznanjeni, prav tako sami neposredno z investitorji ne komunicirajo, zato bodo preučili predlog, če jim ga bo posredoval VDC Šentjur. A obenem dodajajo, da za te namene država letos sredstev ne namenja. Z ministrstva ob tem sporočajo tudi, da stanovanjske enote, kot so bile opredeljene doslej, niso skladne z novimi smernicami ministrstva. Te opredeljujejo gradnjo manjših enot v običajnih soseskah - za do največ šest oskrbovancev. (ViP)

Galerija slik