julij 13, 2022

V Sloveniji 15 pokrajin, v kateri bo vaša občina?

Državni svet je v parlamentarni postopek vložil predloge treh pokrajinskih zakonov, med njimi predlog zakona o ustanovitvi pokrajin. Predvideva 15 pokrajin ter poseben status Ljubljane. Kam so uvrščene naše občine in kaj o tovrstni porazdelitvi pokrajin menijo nekateri župani z našega območja?

Zemljevid občin, ki so po predlogu del Celjske pokrajine. (Vir: Državni svet)

Namesto 10 zdaj 15 pokrajin
Ideja o ustanovitvi pokrajin ni nova. Predlogov je bilo že nakaj. S tokratnim, ki ga je Državni svet prejšnji teden potrdil in vložil v parlamentarno proceduro, se končuje proces, začet leta 2019, ko je Državni svet pri ponovnem poskusu ustanovitve pokrajin prevzel vlogo koordinatorja. Predlog je sicer pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z Inštituta za lokalno samoupravo in izrednega profesorja Evropske pravne fakultete. Z desetih pokrajin sedanji predlog Slovenijo deli na 15 pokrajin ter na Ljubljano, ki bi imela poseben status. Pri tem da so upoštevali pobude, ki so prišle iz lokalnih okolij.

Občine z našega dela države bodo po predlogu del dveh pokrajin, Celjske ter Štajerske.

Šentjurčani bi spremenili ime
V Celjsko pokrajino se uvrščajo občine Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Tabor, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče in Žalec. Sedež pokrajine, v kateri živi skoraj 200.000 prebivalcev, je v Celju, začasni sedež pokrajinskega sveta v Šentjurju, Začasni sedež sveta občin pa v Rogaški Slatini.

Preverili smo, kaj o predlagani delitvi Slovenije na 15 pokrajin meni župan občine Šentjur, kjer bi bil začasni sedež pokrajinskega sveta Celjske pokrajine, Marko Diaci:

Predlog s 15 pokrajimi pa podpira župan ene najmanjših občin, ki naj bi bile del Celjske pokrajine – Vitanje. Slavko Vetrih pravi:


Predlog porazdelitve Slovenije na pokrajine, Savinjska bi se po povsem aktualnem predlogu sicer imenovala Celjska pokrajina. (Vir: Državni svet)

V Poljčanah predlog podpirajo

Občine Slovenska Bistrica, Oplotnica, Makole, Poljčane in Majšperk so med 22 občinami, ki so uvrščene v Štajersko pokrajino. Kot je razbrati iz predloga, bo sedež pokrajine z nekaj več kot 243.000 prebivlaci v Mariboru, začasni sedež pokrajinskega sveta v Slovenski Bistrici in začasni sedež sveta občin v Hočah.

Za komentar smo iz občin, ki bodo sodile v Štajersko pokrajino, povprašali župana občine Poljčane Stanislava Kovačiča:

Predlog zakona o ustanovitvi pokrajin lahko v celoti najdete TUKAJ. (AD)