junij 7, 2022

V Slovenski Bistrici zaživeli urbani vrtovi

Prebivalci blokovskih naselij v Slovenski Bistrici lahko v tej sezoni vrtnarijo na urbanih vrtovih. Z naložbo je občina Slovenska Bistrica nadomestila vrtove, ki so se neorganizirano uporabljali na območju med Zdravstvenim domom in Dvorano Bistrica, kjer bodo zgrajena zelena parkirišča.

Takšni so urbani vrtovi v Slovenski Bistrici. (Foto: občina Slovenska Bistrica)

17 visokih gred in 56 urbanih vrtov
Občina Slovenska Bistrica je skupaj s projektnimi partnerji za ljubitelje vrtičkanja uredila nove urbane vrtove. Kot smo že poročali, so se morali občani, ki obdelujejo vrtove pri Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, lansko jesen posloviti od njih. Občina Slovenska Bistrica bo namreč na tem območju zgradila 250 zelenih parkirišč, vrtičkarjem pa je na bližnji nadomestni lokaciji uredila urbane vrtove. Območje urbanih vrtov ima 17 visokih gred in 56 urbanih vrtov, razlaga župan Ivan Žagar in dodaja, da je prebivalcem blokovskega naselja in ostalim prebivalcem mesta Slovenska Bistrica, ki nimajo te možnosti, tako omogočena pridelava lastne hrane.



Na parcelah, ki so umeščene ob rob blokovskega naselja, so postavili tudi 16 visokih gred, ute za orodja, uredili vodovodno in električno napeljavo in namestili zbiralnike padavinskih vod. (Foto: Občina Slovenska Bistrica)

Za samooskrbo in večjo kakovost življenja
Občina Slovenska Bistrica je kot vodilni partner poskrbela za izvedbo gradbenih in obrtniških del za ureditev območja vrtov in visokih gred, vključno s postavitvijo utic za orodje, sanitarij za najemnike vrtov, uredila sprehajalne poti, vodovodno in električno napeljavo ter javno razsvetljavo. Partnerji v projektu so tudi Komunala Slovenska Bistrica, ki je zadolžena za ustrezno urbano opremljenost na območju ureditve ter Društvo zeliščarjev Hermelika in Čebelarsko društvo Slovenska Bistrica, ki sta uredila vsak svojo učno gredo in jih opremila z informativnimi tablami s koristnimi informacijami za uporabnike, razlaga župan Žagar in poudarja, da bodo vrtovi prispevali k višji kakovosti življenja občank in občanov.

Ureditev urbanih vrtov v Slovenski Bistrici je stala slabih 300 tisoč evrov. Naložbo je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR) v višini 122 tisoč evrov. (SP)