november 16, 2023

V šmarski stari šoli kmalu zdravniki, podjetniki in društva

Odprtje fizioterapevtskega centra bo decembra

Stara šola v Šmarju pri Jelšah je lani dobila obnovljeno histročino zunanjost in spet zasijali v nekdanji lepoti. Zdaj dobiva še nove vsebine – zdravstvene, podjetniške in društvene. Po letih samevanja bo v njej tako že kmalu spet vrvež. V naslednjem obdobju pa bo treba ob objektu zgraditi še parkirne prostore.

Novo fasado je stara šola v Šmarju pri Jelšah dobila maja lani. (Foto: Štajerski val)

Občina Šmarje pri Jelšah je pred časom obnovila historično fasado na objektu stare šole ter zunanjost stavbe, za kar je namenila skoraj pol milijona evrov. Zatem so se začela še dela v notranjosti.

V staro šolo se širi šmarski zdravstveni dom
V pritličju stare šole bo fizioterapevtski center, v njem bodo zdravstvene storitve, namenjene celotnemu Obsotelju in Kozjanskemu, in sicer fizioterapija, patronaža in zdravstvena vzgoja. »Naložbo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje. Predmet pogodbe so gradbeno-obrtniška dela in vsa ostala dela, potrebna za delovanje zdravstvenih dejavnosti. Poleg ureditve prostorov za navedene dejavnosti je bila urejena sodobna kotlovnica in tudi dvigalo v objektu. Celotna vrednost naložbe je 846.646 evrov – gradbeno-obrtniška dela so stala 706.646 evrov, medicinska in pohištvena oprema 140.000 evrov, od česar je Ministrstvo za zdravje sofinanciralo 648.389 evrov, občina je zagotovila 198.257 evrov. Javni zavod Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je plačal projektno dokumentacijo, projektantski nadzor in nakup drobnega inventarja,« navaja vodja oddelka za investicije na šmarski občini Anita Reich ter dodaja, da bodo center slovesno odprli 6. decembra.

Ena od pisarn, ki je v stari šoli na voljo podjetnikom za najem. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Vselitev podjetnikov po novem letu, društev pa nekaj kasneje
Po novem letu naj bi se v obnovljeni objekt stare šole selili tudi podjetniki. V prvem nadstropju je občina uredila pisarne za najem. Do konca leta zbira informativne vloge. Na voljo so različno veliki prostori, primerni za pisarniško dejavnost, cena najema bo 7 evrov na kvadratni meter. »Poleg ureditve prostorov v prvem nadstropju smo sanirali vlago še v kletnih prostorih objekta in uredili stopnišče, kar je stalo 314.000 evrov. Denar smo zagotovili v občinskem proračunu,« pravi Reichova.

Občina pa ureja tudi drugo nastropje objekta, tam bodo prostore dobila društva. »Prostori za društva se urejajo v drugem nadstropju objekta, tako da končni strošek ureditve še ni znan. Društva bodo prostore lahko začeli uporabljati po zaključku obnovitvenih del, predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta,« odgovarjajo na občini.

Za parkirišče dve možni lokaciji
Čaka pa občino še en zalogaj. Ob objektu, ki bo dobil nove vsebine in z njimi tudi obiskovalce, bo treba urediti še parkirne prostore. Možnosti sta dve, pri čemer župan Matija Čakš razlaga:

Če zemljišča med staro šolo in zdravstvenim domom ne bi uspeli kupiti, je možnost ureditve parkirišča pod staro šolo. (AD)