december 29, 2023

V Tušu stavka bo, odzval se je tudi Mirko Tuš

Kot kaže, stavka zaposlenih v Tušu jutri bo. Na dopoldanski novinarski konferenci so v sindikatu potrdili svojo namero, saj v četrtek z vodstvom podjetja niso zbližali stališč glede stavkovnih zahtev. Med njimi je predvsem zagotavljanje minimalne plače.

V Tušu bo jutri stavka

Do stavke prihaja na za trgovine zadnji delovni dan leta. Sindikat se je včeraj znova pogajal z vodstvom podjetja, a do preboja ni prišlo. Predsednica sindikata Mirjana Janjić je na današnji novinarski konferenci dejala:

Kot je dodala, zaposleni delajo tudi več nadurnega dela zaradi manka zaposlenih in bolniških. Stavko so sicer v sindikatu še pripravljeni prekiniti, če bo vodstvo Tuša pristalo na njihove zahteve.

V vodstvu podjetja Tuš so se odzvali, da bo "Stavka na dan, ki je za trgovce eden najpomembnejših dni v letu, povzročila visoko škodo podjetju tako zaradi manjše prodaje kot tudi zaradi višjih odpisov svežih izdelkov. Takšna odločitev je nerazumna, kot so nerazumne tudi izjave predstavnikov Sindikata Tuš, da jim ni mar za škodo in posledice stavke za podjetje. Glede na omenjene izjave in potek pogajanj se zdi, da cilj Sindikata Tuš že od samega začetka pogajanj ni bil doseči dogovor."

Mirko Tuš: Globoko sem razočaran

Na napoved stavke se je odzval tudi ustanovitelj podjetja Mirko Tuš. V zapisu, ki so ga zaposleni prejeli med novinarsko konferenco, je zapisal: "Globoko sem razočaran in težko verjamem, da ste s stavko na zadnji delovni dan v decembru pripravljeni prispevati k uničevanju Tuša. Ko nam je šlo dobro, ko smo v podjetju imeli denar, sem vedno poskrbel za nagrade in pošteno plačilo. In tudi v teh letih, ko smo imeli težke čase, smo plačevali več, kot bi morali po kolektivni ponudbi." Ob tem je okrcal sindikaliste, da se ne borijo za delavce, ampak za lastno slavo. Pozval je k ponovnemu premisleku zaposlenih, delovodje pa, da mu do 14. ure sporočijo, ali bodo njihove trgovine odprte. Sindikat je zapis označil za pritisk in napovedal ovadbo zoper Tuša.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer stavkalo okoli 80 Tuševih trgovin, iz stavke pa so izvzeti študentje in agencijski delavci. (ViP)