januar 24, 2024

Novo v Noordungu: Pobeg v vesolje ob igri in reševanju izzivov

V Centru Noordung prvo igrificirano doživetje v Sloveniji

V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju je zaživela novost, prvo doživetje v obliki igre v Sloveniji. Poimenovali so ga Misija: Pobeg v vesolje. Preverili smo, kaj omogoča. Pa tudi, kaj vse še lahko doživite v tej vitanjski turistični zanimivosti, ter kakšni so še načrti.

Stavba Centra Noordung je arhitekturna futuristična umetnina. (Foto: Štajerski val)

Novost v Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju obiskovalcem na interaktiven in zabaven način ponuja odkrivanje Noordungove zapuščine, reševanje problemov potovanja v vesolje in spopadanje z izzivi, ki jih prinaša umetna inteligenca. Nataša Potočnik iz podjetja Enigmarium, ki je razvilo doživetje, pravi, da to ni navadna soba pobega, zato je bilo njeno razvijanje poseben izziv. Razlaga:

In kakšna je zgodba doživetja Misija: Pobeg v vesolje? V koga se bodo prelevili igralci? Potočnikova pravi:

Nataša Potočnik iz podjetja Enigmarium je predstavila novo doživetje v Centru Noordung. (Foto: Štajerski val)

In komu je namenjeno doživetje?

Vhod v doživetje Misija: Pobeg v vesolje. (Foto: Štajerski val)

Misija: Pobeg v vesolje je ekipno doživetje, saj je pri reševanju ugank potrebno sodelovanje. V Enigmariumu so jo razvili na podlagi ideje, ki je nastala prav v Centru Noordung. In kaj želijo z njo doseči? Direktorica Neža Pavlič Brečko pravi:

Direktorica Centra Noordung Neža Pavlič Brečko. (Foto: Štajerski val)

Projekt je finančno podprlo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki je ustanovitelj Centra Noordung, zanj je prispevalo 50.000 evrov. Celotna vrednost projekta je sicer 85.000 evrov, razliko je prispeval Center Noordung sam. Ponudbo oziroma vsebine bodo sicer v tem letu nadgrajevali še naprej. Pavlič Brečkova napoveduje:

Stalna razstava Umetnost znanosti kozmologije, ki si jo lahko ogledate sami ali z vodstvom. (Foto: Štajerski val)

Da se Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga razvija in privablja nove obiskovalce, podpirajo tudi na občini Vitanje. Župan Andraž Pogorevc namreč o pomenu te ustanove pravi:

V Centru Noordung spoznate delo in življenje astronavtov. (Foto: Štajerski val)

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je lani obiskalo 23.500 obiskovalcev, s prvim igrificiranim doživetjem v Sloveniji računajo, da jih bodo letos našteli še več. V galeriji si poglejte še nekaj fotoutrinkov z našega obiska v Vitanju. (NS)