november 15, 2023

VOC Celje pripravljen na zimo, ste tudi vi?

VOC Celje skrbi za zimsko vzdrževanje več kot 2000 kilometrov cest v celjski in koroški regiji

Od danes pa do 15. marca morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Snega vsaj za zdaj še ni na vidiku, a mi smo pri podjetju VOC Celje, ki bdi nad zimskim vzdrževanjem cest v celjski in koroški regiji, preverili, kako so pripravljeni na zimo in kako polna so njihova skladišča.

Čeprav vreme še ni zimsko, se je z današnjim dnem na cestah uradno začela zimska sezona. (Foto: VOC Celje)

V prometu se z današnjim dnem uradno začenja zimska sezona, ko morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. To je tudi datum, ko morajo biti na zimske razmere pripravljeni vzdrževalci cestne infrastrukture. V celjskem podjetju VOC, ki skrbi za zimsko vzdrževanje več kot 2000 kilometrov cest v celjski in koroški regiji, pravijo, da so pripravljeni. Vodja zimske službe Damijan Maček, kljub temu, da snega še ni na vidiku, pravi:

Koliko ljudi pa bo to zimo skrbelo, da bodo ceste prevozne?

Vozniki plužnih vozil se odpravijo na ceste takoj, ko je na njih dovolj snega za uporabo pluga. Odstranjevanje snega v skladu s pravilnikom poteka tako, da v I. (avtoceste in hitre ceste) in II. (glavne ceste, glavne mestne ceste in pomembnejše regionalne ceste) prednostnem razredu debelina snega ne presega 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. »Zato moramo s pluženjem začeti toliko prej, da ob zaključku obhoda vozila navedene količine niso presežene. Na ta način moramo prevoznost vzdrževati med 5.00 in 22.00 uro, izven tega časa so dovoljeni prometni zastoji do 2 uri,« še pojasnjujejo v VOC-u. »Kljub vsem naporom v času zelo močnega in obilnega sneženja ne moremo zagotavljati t. i. črne ceste, zato voznike pozivamo k strpnosti, prilagoditvi vožnje in spremljanju informacij o stanju na cestah,« še dodajajo. (NS)