september 7, 2018

V Žalcu praznovali kot pred 150 leti

V Žalcu je bilo včeraj slovesno. Praznovali so občinski praznik. Spomnili so se na opravljeno delo v minulem letu in najzaslužnejšim podelili občinska priznanja. Občinsko praznovanje so združili s počastitvijo 150-letnice II. slovenskega tabora.

Na Šlandrovem trgu je povorko z več kot 1.200 sodelujočimi pozdravilo veliko ljudi. (Foto: Radio Štajerski val)

Kdo so nagrajenci?
Grbe občine Žalec so iz rok župana Janka Kosa tokrat prejeli Milan Pečnik, za dolgoletno uspešno in predano delo pri vzgoji in preventivi v cestnem prometu v Spodnji Savinjski dolini, Medobčinska splošna knjižnica Žalec, za spodbujanje bralne kulture, vseživljenjskega izobraževanja, medgeneracijskega sodelovanja ter ohranjanja in promoviranja kulturne dediščine, pevski zbor POPseSLISH ob 20-letnici delovanja in za uspehe na področju zborovskega petja. Grba so se razveselili tudi v Planinski sekciji Ponikva pri Žalcu. Dobili so ga ob 25-letnici delovanja in za dosežene uspehe v mladinski orientaciji. Grb je prejela tudi Razvojna agencija Savinja ob 20-letnici delovanja ter za aktivno podporo podjetništvu in razvoju občine Žalec in Spodnje Savinjske doline. Plaket občine Žalec so se letos razveselili Frančiška Burjan, za večletno uspešno delo na področju zeliščarstva in promocije zdravja, Cvetka Grm, za dolgoletno aktivno delo v Krajevni organizaciji Rdečega križa Griže, Tatjana Žgank Meža, ravnateljica I. Osnovne šole Žalec za uspešno vodenje šole. Za uspešno izveden tradicionalni projekt Mavrični tek je plaketo domov odnesla tudi ekipa Mavrični tek Športnega društva Petrovče. Dobili so jo tudi v Lokostrelskem klubu Sokol, za dosežene športne uspehe in vzgojo mladih.

Veliko praznovanje na osrednjem trgu
Drugi del včerajšnjega praznovanja v Žalcu je bil posvečen 150-letnici II. slovenskega tabora, ki se je 6. septembra zgodil prav na Žalskem, natančneje v Grižah. Po slavnostni seji je izpred žalskega kulturnega doma, ki nosi ime prav po tem dogodku, proti Šlandrovem trgu krenila veličastna povorka. V njej je sodelovalo več kot 1.200 posameznikov iz različnih pevskih zborov, društev, organizacij in zavodov iz Žalca in drugod iz Savinjske doline. S povorko so želeli Žalčani poustvariti duh tistega časa, ko so mladoslovenci zahtevali jezikovno enakopravnost slovenskega jezika in Zedinjeno Slovenijo. Praznovanje na Šlandrovem trgu, ki sta se ga udeležila tudi slovenski pisatelj Tone Partljič, ki je bil slavnostni govornik, in predsednik republike Borut Pahor, so popestrili združeni pevski zbori iz cele Savinjske doline, zaplesali so tudi folkloristi. S 150-letnico II. slovenskega tabora ni bil prežet samo včerajšnji občinski praznik, z njo so in še bodo obarvali večino kulturnih in drugih dogodkov, ki se bodo še zvrstili do konca leta. Nekaj utrinkov s praznovanja si oglejte v spodnji galeriji. (NS)