september 7, 2023

V Žički kartuziji spet brnijo delovni stroji

Nadaljuje se obnova Žičke kartuzije, kulturnega spomenika državnega pomena v občini Slovenske Konjice. Konjiška občina je namreč pridobila novo sofinanciranje za nujna obnovitvena dela. Česa so se lotili?

Stanje objektov, ki jih obnavljajo v tej fazi, je bilo res slabo in je predstavljalo nevarnost tudi za obiskovalce. (Foto: Občina Slovenske Konjice)

Občina Slovenske Konjice se je spomladi prijavila na javni razpis Ministrstva za kulturo za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo sofinanciralo v letošnjem in prihodnjem letu. Bila je uspešna. Denar je pridobila za projekt zahtevnih konservatorskih gradbeno-obrtniških del na malem križnem hodniku, opornikih in sanacijo stropa v peninski kleti. Konjiški župan Darko Ratajc razlaga:

Strope peninske kleti so začasno podprli z nosilci. Nadaljevanje obnovitvenih del v Žički kartuziji se je začelo ta teden, opravilo jih bo podjetje Gnom d.o.o. Ministrstvo za kulturo bo prispevalo okoli 150.000 evrov, še 170.000 evrov pa občina Slovenske Konjice. Ta del sanacije so sicer začeli na zahtevo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ker je bilo stanje omenjenih objektov res slabo in je predstavljalo nevarnost tudi za obiskovalce. Zatem bodo dela v Žički kartuziji nekoliko počakala, pravi konjiški župan, ker je v pripravi celovit projekt nadaljevanja obnove, ki ga pripravlja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ko bo končan, se bodo odločili, kako naprej, še dodaja Ratajc. (NS)