december 20, 2022

Valerija Slemenšek v. d. direktorice Kozjanskega parka

Dosedanji direktorici Kozjanskega parka Mojci Kunst se je iztekel štiriletni mandat. Med petimi kandidati, ki so se prijavili na razpis, na okoljskem ministrstvu niso izbrali novega direktorja. So pa za pol leta na položaj vršilke dolžnosti direktorice imenovali eno od prijavljenih kandidatk, Valerijo Slemenšek.

Valerija Slemenšek bo funkcijo v. d. direktorice nastopila 21. decembra. (Foto: Tanja valenčak)

Valerija Slemenšek bo na čelu Javnega zavoda Kozjanski park kot vršilka dolžnosti direktorice z 21. decembrom zamenjala dosedanjo direktorico Mojco Kunst, ki se ji je iztekel mandat. Kunstova in Slemenškova sta bili sicer med petimi kandidati, ki so se potegovali za funkcijo direktorja s polnimi pooblastili. Na ministrstvu za okolje in prostor so za naš radio na kratko pojasnili: "Za imenovanje v. d. direktorja smo se odločili zaradi izraženega nezadovoljstva z upravljanjem zavoda tako lokalnega okolja kot dela strokovne javnosti."

Nova v. d. direktorice Valerija Slemenšek je v Kozjanskem parku zaposlena 26 let, od tega 15 let na vodstvenih delovnih mestih, trenutno je vodja službe za splošne zadeve, v letu 2018 je že bila na mestu v. d. direktorice, je tudi vodja Glasbenega poletja na gradu Podsreda in Praznika kozjanskega jabolka. In zakaj se je odločila za kandidaturo?

O načrtih in viziji razvoja Kozjanskega parka Valerija Slemenškek pravi:



Slemenškova bo nadaljevala zastavljeno delo svoje predhodnice, večjih sprememb v delovanju javnega zavoda ne načrtuje. (Foto: Mojca Valenčak)

Kunstova in zaposleni prepričani v dobro delo parka
Mojca Kunst je pojasnilo ministrstva za okolje in prostor, ki je ob koncu mandata izrazilo nezadovoljstvo z upravljanjem javnega zavoda, sprejela s presenečenjem, saj ocenjuje, da so v Kozjanskem parku v zadnjih letih dobro delali, s pristojnim ministrstvom pa vseskozi dobro sodelovali. O uspešnem in učinkovitem delu naj bi pričali številni uspešno izpeljani domači in mednarodni projekti ter pridobljena slovenska in mednarodna priznanja in nagrade, razlaga Mojca Kunst:

Tudi zaposleni v Kozjanskem parku so presenečeni nad izjavo ministrstva, da naj bi bila lokalno okolje in del strokovne javnosti nezadovoljna z upravljanjem zavoda. Pet zaposlenih, ki so člani sveta zavoda, so na ministrstvo tako poslali dopis. V njem med drugim poišejo: »Odločitev Ministrstva za okolje in prostor in Vlade Republike Slovenije spoštujemo. Nas je pa obrazložitev je presenetila. Namreč, svet JZ Kozjanski park je letna poročila o delu JZ Kozjanski park izrecno pohvalil, kar je razvidno iz zapisnikov in posnetkov sej. Svet JZ Kozjanski park je delo direktorice Mojce Kunst za leta 2019, 2020 in 2021 ocenil kot odlično«. Naštevajo tudi številne domače in mednarodne nagrade, ki jih je park prejel v zadnjem obdobju. Ministrstvo so zaprosili za podrobnejše pojasnilo svojih navedb.

Kako pa delo Kozjanskega parka ocenjuje Milenca Krajnc, županja občine Kozje, kjer je sedež tega javnega zavoda? 



Dosedanja direktorica Mojca Kunst ostaja v javnem zavodu, kjer bo delo nadaljevala na delovnem mestu vodje služne za naravo, ki ga je zasedala pred nastopom funkcije. V Kozjanskem parku je sicer trenutno 19 redno zaposlenih, zaposlene pa imajo tudi sodelavce preko javnih del in projektov. (SP)

 Mojca Kunst se po štirih letih poslavlja s položaja direktorice, a ostaja zaposlena v Kozjanskem parku. (Foto: Kozjanski park)