Vinogradniki v pričakovanju dobrega vinskega letnika

13.09.2020

V vinogradih, ki jih je prizadelo neurje s točo, Plevnik Vodovnikova svetuje selektivno trgatev – odbiro oz. ločevanje grozdja. (Foto: Radio Štajerski val)

Trgatev navdaja z velikim pričakovanjem tako pridelovalce kot porabnike vina, saj je pomemben korak na poti do vina. Kakšna letina se obeta letos in kakšne so smernice ter posebnosti kletarjenja letnika 2020, smo preverili pri specialistki za vinarstvo Tadeji Plevnik Vodovnik.

Letos trgatev teden dni kasneje
Pred vinogradniki je eno najpomembnejših opravil v letu – trgatev. "Vinska trta je v fazi intenzivnega zorenja grozdja, vinogradnik pa v pričakovanju dobrega vinskega letnika. V tem čas je zrelost grozdja v vinogradih normalna, saj v primerjavi z lanskim letnikom v povprečju zaostajamo za 5-7 dni. Če bo vreme do časa trgatve stabilno, lahko pričakujemo, kot kažejo sedanji kazalniki zrelosti grozdja, dobro kakovost vinskega letnika 2020. Tako bo letos možno pridelati vse vrste vin, od mirnih do penečih, kakor tudi vse kakovosti, od deželnega, kakovostnega, vrhunskega vina, vse tja do vrhunskih vin posebne kakovosti," razlaga specialistka za vinarstvo Tadeja Plevnik Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor in dodaja, da bo za kakovostna vina potrebno tudi uspešno kletarjenje. Nekaj priporočil in smernic za uspešno delo v kleti je Plevnik Vodovnikova podala v Kmetijski oddaji v pogovoru s Snežano Prebil.

Plevnik Vodovnikova o posebnostih kletarjenja

Plevnik Vodovnik o novem vinskem letniku
Štajerski val v sliki