januar 29, 2024

Zimsko štetje ptic: presenetljiva odkritja v Kozjanskem parku

V Kozjanskem parku se vsako leto pridružijo eni največjih naravovarstvenih akcij na svetu, zimskemu štetju vodnih ptic. Od leta 2012 sodelujejo s popisom na reki Sotli, od vasi Nimno do izliva v reko Savo. Z zaposlenimi iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije beležijo vrste in število vodnih ptic ter s tem prispevajo k dragocenim podatkom o populacijah ptic na tem območju.

Samec mlakarice. (Foto: Dušan Klenovšek)

Med vodnimi pticami prvič najbolj številčen kormoran
Letošnje štetje, ki je bilo v Kozjanskem parku med 11. in 17. januarjem, je bilo izvedeno v zmrzali, pri temperaturah od -9 do 1°C, vendar brez snega. Biolog Dušan Klenovšek, ki vodi projekt, poroča o opaženih 9 različnih vrstah vodnih ptic. "V vseh odsekih so bile opažene 3 vrste - kormoran, mlakarica in sive čaplja - v odseku pod Orešjem celo 7 vrst. Prvič je najbolj številčna vrsta kormoran. Ogromna jata najmanj 195 osebkov na območju Vonarja daje slutiti, da na tem območju tudi prenočujejo. Po letu 2020 je ponovno opaženo prezimovanje bele štorklje," razlaga Klenovšek:



Jata kormoranov v Vonarju. (Foto: Barbara Ploštajner)

Presenetljivo: Zima ob reki Sotli namesto v Afriki
Poleg tega so med zimskim popisom po besedah Klenovška zabeležili tudi 39 nevodnih ptičjih vrst, med njimi veliko kosov, pinožo, velikega srakoperja in sivo pevko. Klenovšek dodaja, da ob strugi Sotle še vedno najdemo veliko starih dreves, zato ne preseneča veliko število žoln in detlov. Ob popisu so prišli do še enega presenetljivega odkritja, letos namreč veliko nevodnih ptic prezimuje doma v Sloveniji in ne v toplejših krajih, razlaga Klenovšek.

Med popisom ptic so letos odkrili tudi kar nekaj sledi bobra, ki so se kazale v objedenih drevesih, drčah, jezovih in rovih. Kljub nizkim temperaturam so potrdili tudi prisotnost vidre in sladkovodnih školjk škržkov. (SP)


Kozica se pritaji med suhim rastlinjem. (Foto: Dušan Klenovšek)

Galerija slik