oktober 19, 2022

VPOGLED: Predsedniški kandidati odgovarjajo na naša vprašanja

Resno in tudi nekoliko hudomušno

Predsedniške volitve bodo Sloveniji dale novega predsednika republike. Kdo bo nasledil Boruta Pahorja? Sedem kandidatov si želi v predsedniško palačo. Na Štajerskem valu smo jim zastavili vprašanja na različne aktualne tematike, spoznate pa jih tudi v drugačni, nekoliko bolj osebni luči. Morda bo zatem odločitev, komu dati svoj glas, lažja.

Sedem kandidatov se na tokratnih volitvah poteguje za vaše glasove. Kdo bo zmagovalec?

Vseh sedem kandidatov smo povabili k sodelovanju. Zastavili smo jim štiri vprašanja na aktualne tematike, pri čemer so imeli za vsak odgovor največ minuto časa. So pa dobili tudi nekaj nekoliko lahkotnejših in hudomušnih vprašanj, skozi katere jih lahko spoznate tudi v nekoliko drugačni luči.

Pogovore s kandidati objavljamo v vrstnem redu, kot so zapisani na glasovnicah, pri čemer začenjamo s številko 2, saj se Milan Brglez, kandidat Socialnih demokratov in Gibanja Svoboda, do tega popoldneva na naše povabilo k sodelovanju še ni odzval.

Povezovanje, vojska, obiski na tujem ...
Kandidate smo povprašali, kako konkretno bodo skušali uresničevati povezovalno vlogo predsednika republike, ki se jo v tej volilni kampanji zelo pogosto izspostavlja. Ker je predsednik republike tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, nas je zanimalo, v katero smer vidijo na področju vojske razvoj naše države v prihodnje. Zanimalo nas je tudi, katero tujo državo bodo obiskali, če bodo izvoljeni, pa tudi, kaj mora po njihovem mnenju poosebljati predsednik oz. predsednica republike?

Anže Logar, poslanec v Državnem zboru, kandidira s podpisi volilcev. Na naša vprašanja odgovarja:



Janez Cigler Kralj, prav tako poslanec v Državnem zboru, je kandidat Nove Slovenije - krščanskih demokratov. Kakšna so njegova stališča in obljube?



Pod številko 4 je na glasovnici še en poslanec, Miha Kordiš, predsedniški kandidat Levice. Tudi on je imel za odgovor na vsako od štirih vprašanj največ minuto časa: 

 

Kot neodvisna kandidatka s podpisi volivcev se je na volitve podala odvetnica Nataša Pirc Musar. Njeni odgovori so takšni: 



Predsednik republike želi postati tudi Vladimir Prebilič, obramboslovec in zgodovinar, sicer pa aktualni župan občine Kočevje. Je kandidat VESNE - zelene stranke: 



Zaporedno številko 8 je na glasovnici žreb namenil zdravnici, ginekologinji Sabini Senčar, kandidatki Državljanskega gibanja Resni-ca. Tudi njej smo zastavili štiri vprašanja:

 

Javna objava, ki smo jo na domove od Državne volilne komisije dobili volivci. (Foto: Štajerski val) 

O kavi, otroških sanjah, knjigah in živalih, pa tudi o vicih 

Predsedniškim kandidatom smo zastavili tudi nekaj malce bolj sproščenih vprašanj, odgovori nanje pa lahko tudi veliko povedo o njihovi osebnosti. Kaj so na primer želeli postati po poklicu kot otroci, kaj trenutno berejo, katera žival bi bili, če bi bilo to mogoče ... Prisluhnite jim, saj se boste tudi nasmejali, tudi vice so namreč pripovedovali. 

Anže Logar: 



Janez Cigler Kralj:



Miha Kordiš:



Nataša Pirc Musar



Vladimir Prebilič



Sabina Senčar



Kdo od kandidatov vas je najbolj prepričal, da mu date svoj glas? Glasovanje bo to nedeljo, 23. oktobra, od 7. do 19. ure. Danes, v sredo, do 19. ure ter na jutrišnji četrtek pa je glas mogoče oddati tudi na predčasnih volitvah. (AD, NS, TMG, VP)