februar 22, 2024

VPOGLED: Suhi zadrževalniki jabolko spora

V preteklih tednih so tudi v Sloveniji predstavniki kmetov izvedli opozorilne proteste, s katerimi izražajo nestrinjanje z obsežno in vse bolj restriktivno evropsko zakonodajo, ki jim po njihovem mnenju otežuje kmetovanje. Jabolko spora so tudi suhi zadrževalniki na Šentjurskem, predvsem suhi zadrževalnik v Črnolici, ki predstavlja enega od protipoplavnih ukrepov na Voglajni. 

Predvidoma na tej lokaciji naj bi stala zapornica suhega zadrževalnika (Foto: Štajerski val)

V tokratni oddaji Vpogled smo z več deležniki spregovorili o razgreti tematiki gradnje suhih zadrževalnikov na območju Črnolice v Občini Šentjur. Svoj vidik so nam predstavili kmetovalec na načrtovanem območju Jure Oset, ki opozarja na razvrednotenje kmetijskih zemljišč, župan Občine Šentjur Marko Diaci, ki kot možno rešitev predlaga zamenjavo zemljišč, in strokovnjak z Direkcije Republike Slovenije za vode Blaž Mozetič, ki suhe zadrževalnike opisuje kot enega naučinkovitejših protipoplavnih ukrepov.

Načrt gradnje suhega zadrževalnika, vrisana pa --je tudi predvidena trasa šentjurske obvoznice (Vir: Občina Šentjur)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.