maj 9, 2024

VPOGLED: Z Evropsko unijo je Slovenija dobila boljše življenje

20 let od vstopa Slovenije v EU

Danes praznujemo dan Evrope. Letošnji je za deseterico držav članic Evropske unije še slovesnejši, mineva namreč 20 let od njene največje širitve. Del nje je bila tudi Slovenija. Je država v dveh desetletjih izkoristila razvojne in ostale priložnosti, ki jih ponuja članstvo?

Slovenija je članica Evropske unije postala leta 2004 (Foto: Štajerski val)

Slovenija je v Evropsko unijo vstopila 1. maja 2004, ko so se povezavi pridružili še Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska in Slovaška. Slovenija je s članstvom v EU izpolnila enega največjih strateških ciljev po osamosvojitvi, ki je bil na referendumu podprt s skoraj 90 odstotno podporo državljanov.

Kje je Slovenija po dvajsetih letih in kako je izkoristila dane ugodnosti članstva, smo preverili v oddaji Vpogled. Vid Palčnik je z vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jernejo Jug Jerše preveril tudi, zakaj je udeležba na prihajajočih evropskih volitvah tako pomembna.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo po 18. uri.