avgust 29, 2023

Vreme: v Savinjski dolini manjše težave, kako kaže selitvi hiš v Braslovčah?

Vreme je včeraj našim krajem na srečo prizaneslo. Nekaj manjših intervencij so imeli v Zgornji in Spodnji Savinjski dolini. Sicer pa vremenoslovci tudi za danes še napovedujejo občasno dežvje in možnost kakšnega neurja.

Na območjih, kjer je vodna ujma v začetku avgusta povzročila pravo katastrofo, so se najbolj bali vnovičnega divjanja narave. Tudi v Savinjski dolini, kjer pa na srečo tokrat ni bilo veliko težav. (Foto: RASR)

Tokrat najhujše v zahodni in osrednji Sloveniji
Včerajšnje vreme se je najbolj zneslo nad zahodno in osrednjo Slovenijo. V kratkem času je padla izjemno velika količina padavin, bili so močni nalivi, ponekod tudi toča, močno je pihalo. V koprskem pristanišču je po podatkih Uprave za zaščito in reševanje med drugim strela udarila v gasilca. Sicer pa s prizadetih območij poročajo predvsem o poplavljenih cestah, ki so se spremenile v reke, poplavilo je številne trge in ulice, zalilo je nekaj objektov, veter je rušil drevesa in odkrival strehe, sprožilo se je tudi nekaj plazov.
Tako debela toča je padala v Ajdovščini. (Foto: neurje.si)

Na že prizadenih območjih manjše težave
Našim krajem je bilo na srečo prizanešeno. Najbolj so se sicer novih padavin bali na območjih, ki so jih prizadele že poplave v začetku meseca. A na srečo tudi nam ni bilo večjih težav. V Zgornji in Spodnji Savinjski dolini niso padavine povzročile skoraj nobene škode. Dežja ni bilo veliko, tako vodotoki niso preveč porasli. Župan občine Braslovče, kjer je bilo v poplavah v začetku avgusta pod vodo okoli 250 hiš, Tomaž Žohar pravi:

Podobno je bilo v občinah Ljubno, Nazarje, Polzela in Žalec, od koder prav tako poročajo o nekaj manjših intervencijah.

Vremenoslovci sicer tudi za danes še napovedujejo občasno deževje, možna je tudi kakšna nevihta. Za večino države je spet izdano oranžno opozorilo, ki poziva k pripravljenosti.

Občina Braslovče: treba je pripraviti načrt selitve
V občini Braslovče sicer po uničujočih poplavah v začetku avgusta napovedujejo selitev ljudi iz več kot 150 hiš, ki stojijo na poplavnem območju. Občina in država medresorsko usklajujeta načrt selitve, poiskati je treba primerno novo lokacijo ter pravno podlago. Kot nam je povedal župan Žohar, si želijo najti individualne rešitve:

Kako pa so se na napovedano selitev odzvali domačini, ki bodo preseljeni?

Koliko bo selitev hiš stala, še ni mogoče napovedati, prav tako kot ne ostalih podrobnosti.
Braslovče je v nedeljo obiskal državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo Boštjan Šefic, srečal se je župani in predstavniki civilne zaščite. (Foto: RASR)

Dela je še veliko, potreba po težki mehanizaciji 
Sicer pa je bil v Braslovčah v nedeljo tudi državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo v Kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic, srečal se je z župani občin iz Zgornje in Spodnje Savinjske doline. Sestanek je bil na podlagi pobude RASR, Razvojne agencije Savinjske regije, za podaljšanje Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah. »Šefic je ob zapiranju državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah poudaril, da so ključne prioritete sanacija vodotokov, ureditev cest in zagotovitev oskrbe s pitno vodo. Župani si želijo, da težka mehanizacija na poplavljenih območjih ostane, predvsem pa, da jo ustrezno razporedijo in na ta način čim prej zagotovijo cestno infrastrukturo in uredijo vodotoke. Struge so namreč polne in neočiščene, kar ob morebitnem deževju predstavlja strah in skrb celotne Savinjske regije,« so po sestanku sporočili iz RASR-ja. (AD, Vip)