junij 29, 2023

Z Digitrajnim učiteljem do kakovostnejšega izobraževanja

Slovenija se je pridružila projektu Digitrajni učitelj, v okviru katerega se bo v treh letih dodatno usposabljalo 20 tisoč vzgojiteljev, učiteljev in predavateljev po celotni vertikali. V Zasavju in na Celjskem bo usposabljanja v okviru projekta Digitrajni učitelj, ki je usmerjen v finančno pismenost, trajnostno ravnanje in digitalno preobrazbo v vzgoji in izobraževanju, vodil Šolski center Celje.

Namen projekta je med drugim dvigniti kakovost izobraževanja in mlade bolje pripraviti na prihodnost. (Foto: Magični spomini)

Projekt Digitrajni učitelj je med drugim usmerjen v dvig kakovosti izobraževanja. Robert Gajšek, predstavnik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, pravi:

V Zasavju in na Celjskem bo usposabljanja v okviru projekta Digitrajni učitelj, ki je usmerjen v finančno pismenost, trajnostno ravnanje in digitalno preobrazbo v vzgoji in izobraževanju, vodil Šolski center Celje. Direktor Mojmir Klovar je na včerajšnjem srečanju z ravnatelji obeh regij prvi v državi podpisal digitrajno zaobljubo in se z njo osebno zavzel, da bo po najboljših močeh prispeval k digitalni transformaciji na svojem zavodu. Dejal je: „Prepričani smo, da bodo vodstva prepoznala pomen vključitve njihovih zaposlenih v projekt. Učitelji bodo z novimi znanji učinkoviteje podpirali s ključnimi veščinami za življenje v tej digitalni dobi. S tem se bo zvišala kakovost izobraževanja, mladi pa bodo bolje pripravljeni na prihodnost. Po drugi strani se bo okrepilo sodelovanje in izmenjava najboljših praks med učitelji, kar bo izjemno prispevalo k celovitemu napredku izobraževanja pri nas.“

V Savinjski in Zasavski statistični regiji je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v vzgoji in izobraževanju zaposlenih več kot 5.000 sodelavcev. Denis Kač, koordinator projekta za obe regiji, pravi: „Razvojni projekt je edinstven, ker hkrati vključuje zaposlene v vrtcih, osnovnih, srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah in v šolah s prilagojenim programom, na ljudskih univerzah. Posamezni vzgojitelj, učitelj ali predavatelj bo imel na voljo 13 izobraževalnih dni, ki bodo sestavljena iz samostojnega dela, vaj in usposabljanj v živo in online. Ključen je prenos znanj do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, da bodo mladostnike lažje pripravljali na poklice prihodnosti.“ 

Denar za 17 milijonov evrov vreden projekt je zagotovil evropski Instrument za okrevanje in odpornost »NextGenerationEU« s podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Vodja projekta je založba Rokus Klett. Podrobnejše informacije o njem pa najdete TUKAJ. (NS)