julij 23, 2021

Z enoletno zamudo se začenjajo olimpijske igre v Tokiu

Tokio bo v prihodnjih dveh tednih gostil najboljše športnike na svetu. Olimpijske igre, ki so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene za eno leto, bodo prvič v zgodovini brez gledalcev.

V Tokiu se začenja 32. poletna olimpiada moderne dobe. (Foto: IOC)

Olimpijske igre v številkah
Več kot 11.000 atletov iz 206 držav bo sodelovalo v 339 športnih panogah oziroma disciplinah v 33 različnih športih. V Tokiu bodo svoj olimpijski debi dočakali bejzbol, karate, rolkanje, športno plezanje in surfanje. Prestavitev olimpijskih iger za eno leto naj bi Japonsko stala skoraj šest milijard dolarjev, če iger sploh ne bi izpeljali, pa bi bila izguba več kot 41 milijard dolarjev. Največ športnikov na olimpijskih igrah je iz ZDA in Japonske. Združene države Amerike bodo v Tokiu računale na kar 613 posameznikov, kar je največ na letošnjih igrah. S 552 športniki se ponaša gostiteljica Japonska, Avstralija pa se bo zanašala na 470 športnikov. Slovenija je s 53 športniki v japonski prestolnici v zgornji polovici.

Kdo so slovenski junaki?
V Tokiu bo nastopilo 41 slovenskih športnikov posameznikov ter slovenska košarkarska reprezentanca. Izredno močna je slovenska kolesarska ekipa. V moški konkurenci so Tadej Pogačar, Jan Polanc, Jan Tratnik in Primož Roglič, ki bodo kolesarili na cestni dirki, slednji se bo pomeril tudi na kronometru. Tudi pri kolesarkah imamo svojo predstavnico, to je Eugenia Bulak. Tudi v gorskem kolesarstvu imamo slovensko tekmovalko. Tanja Žakelj bo že tretjič nastopila na olimpijskih igrah. Veliko se pričakuje od plezalk, predvsem Janje Garnbret, ki velja za eno izmed favoritk za zlato odličje v več disciplonah športnega plezanja. Poleg nje slovenske barve zastopa še Mia Krampl.

V atletiki, kraljici športa, se bodo merili Kristjan Čeh (met diska), Anita Horvat (400 m), Luka Janežič (400 m), Maja Mihalinec Zidar (200 m), Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 m z zaprekami) in Tina Šutej (skok s palico). Po eno predstavnico na olimpijskih igrah ima slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki (Ekaterina Vedeneeva), golfu (Pia Babnik), strelstvu (Živa Dvoršak) in daljinskem plavanju (Špela Perše).

Po en moški predstavnik se bo pomeril v taekwondoju (Ivan Konrad Trajkovič) in lokostrelstvu (Žiga Ravnikar). Moško obarvana je tudi reprezentanca v namiznem tenisu, kjer bodo Slovenijo zastopali Peter Hribar, Darko Jorgić, Deni Kožul in zimzeleni Bojan Tokič. Slovenci veliko pričakujemo od judoistov in judoistk. Kar pet predstavnikov v tem borilnem športu bo svoje moči merilo v Tokiu, in sicer Adrian Gomboc, Kaja Kajzer, Maruša ŠtangarTina Trstenjak in Anamari Velenšek.

Športi v in na vodi so med bolj zastopanimi v slovenski reprezentanci. 
- Jadralci Veronika Macarol, Tina Mrak in Žan Luka Zelko
- kajakašici na mirnih vodah Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić
- kajakaši na divjih vodah Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Alja Kozorog in Eva Terčelj
- plavalki Katja Fain in Janja Šegel

Sicer pa se bodo čez mesec dni, 24. avgusta, v Tokiu začele še paraolimpijske igre. 

Olimpijsko dogajanje bomo budno spremljali tudi na Štajerskem valu, v etru, na družabnih omrežjih in na naši spletni strani. Vsem slovenskim športnicam in športnikom želimo srečno v Tokiu. (JB)