februar 10, 2022

Preverite, kje lahko brez čakanja oddate vlogo za dokumente

Čakalne dobe so zelo različne

Vlogo za izdajo oziroma zamenjavo osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja lahko vložite na katerikoli upravni enoti in ne nujno tam, kjer imate naslov stalnega prebivališča. Ponekod se je sicer treba za oddajo vloge naročiti, na termin pa boste morali počakati. Preverili smo, zakaj na Upravni enoti Celje skoraj 14 dni.

Vlogo za izdajo oziroma zamenjavo osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja lahko vložite na katerikoli upravni enoti in ne nujno tam, kjer imate naslov stalnega prebivališča. (Foto: Radio Štajerski val)

Marsikoga, ki želi v teh dneh oddati vlogo za izdajo oz. zamenjavo osebnega dokumenta, potnega lista ali vozniškega dovoljenja, presenetijo čakalne dobe. Kot je razbrati iz podatkov na skupni vladni spletni strani, naročanje ni potrebno na upravnih enotah Laško, Šmarje pri Jelšah in Slovenske Konjice. V Šentjurju boste čakali en dan, pet dni pa je čakalna doba za naročilo osebnih dokumentov na upravnih enotah Žalec in Slovenska Bistrica. Še veliko dlje pa je na termin treba čakati na Upravni enoti Celje, in sicer kar 13 delovnih dni. Zakaj, smo preverili pri vodji Oddelka za upravne notranje zadeve na Upravni enoti Celje Bojani Zrim. Odgovarja:

Ob tem dodaja, da imajo priliv strank tudi iz preostalih delov Slovenije, in sicer za prioritetno izdajo dokumentov:

Zrimova tako prosi za strpnost. Sicer pa je prav tako 13-dnevna čakalna doba v Velenju, a le za izdajo vloge za osebno izkaznico in potni list, za vozniško dovoljenje naročanje v Velenju ni potrebno.

Brez čakalnih dob ali z zelo kratkimi pa je na večini upravnih enot oddaja vlog za pridobitev potrdila SIGEN-CA ali SMSpass, ki ju tudi lahko uredite na katerikoli upravni enote.

Aktualne čakalne dobe lahko preverite TUKAJ. (NS)