december 7, 2021

Kozje branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo je v petek na Ta veseli dan kulture že peto leto zapored podelilo nazive Branju prijazna občina. Naziv za spodbujanje k boljši bralni pismenosti in kulturi je tokrat prejela tudi občina Kozje, ki v sodelovanju z lokalnimi akterji ustvarja dobre pogoje za različne bralne dogodke vseh generacij.

Naziv Branju prijazna občina, ki je namenjen za spodbujanje boljše bralne pismenosti in kulture, je na Ministrstvu za kulturo prevzela županja Milenca Krajnc. (Foto: STA)

Na vseh športnih igriščih uredili knjigobežnice
V občini Kozje se po besedah županje Milence Krajnc zavedajo, da je bralna kultura ena od aktivnosti, ki dviguje posameznike in družbo na višjo socialno raven in tudi bistveno vpliva na ekonomski uspeh občine. Prav tako pa, kot dodaja, vpliva na kakovost bivanja in ohranja poseljenost njihovih krajev, ki so oddaljeni od večjih kulturnih središč. Občina zato v sodelovanju s Knjižnico Šmarje pri Jelšah ter z zavodi, društvi in ostalimi organizacijami v občini ustvarja pogoje, ki omogočajo različne bralne dogodke, razlaga Milenca Krajnc in med drugim izpostavlja, da so letos pri obnovi vseh športnih igrišč v občini uredili tudi knjigobežnice:

Naziv branju prijazna občina so v Kozjem prejeli za obdobje treh let, nakar se bodo morali s predstavitvijo novih projektov potegovati za podaljšanje naziva. Po podatkih Združenja splošnih knjižnic je od leta 2017 nazive Branju prijazna občina prejelo 52 občin, v letošnjem letu je komisija naziv potrdila 12 občinam. Iz naših krajev je naziv za tri leta podaljšala občinama Zreče in Slovenske Konjice.
Kozjanska županja Milenca Krajnc in direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Marko Samec ob prejetju naziva Branju prijazna občina nista skrivala zadovoljstva. (Foto: fb občina Kozje)

Peter Misja: občine izkazujejo visoko zavedanje o pomenu branja
Da so občine pomembni dejavniki pri spodbujanju bralne kulture je ob podelitvi priznanj poudaril tudi Peter Misja, predsednik Skupnosti občin Slovenije: "Ob vseh izzivih današnjega časa in stalnih tehnoloških dražljajih je odklop od vsakdana poseben trenutek, še posebej, ko ga začinimo s knjigo. Tega se dobro zavedajo danes nagrajene občine. Občine, ki so na današnji prireditvi podaljšale veljavnost certifikata in tiste, ki so ga letos pridobile prvič, s svojimi dobrimi, drznimi in inovativnimi pristopi ter infrastrukturnimi obogatitvami, izražajo veliko mero skrbi za bralno kulturo in vedo, da je branje nepogrešljiva začimba življenja." (SP)

Galerija slik