avgust 31, 2023

Žalski župan: Za protipoplavno zaščito je bilo narejeno premalo

Savinja, ki je v začetku meseca poplavljala zaradi obilnih padavin, ni škode povzročila le v Zgornji Savinjski dolini, pač pa so precej prizadete tudi občine v spodnjem delu doline. Med njimi je občina Žalec. Po besedah žalskega župana Janka Kosa se je na območju njihove občine razlilo kar 3 milijone kubikov vode, ker je Savinja na več mestih prebila protipoplavni nasip.

Savinja je na območju občine Žalec na več mestih prebila protipoplavni nasip in se razlila, ter povzročila bistveno večjo škodo, kot bi jo, če bi bilo, kot pravi Kos, na področju protipoplavne zaščite v preteklosti narejenega več. (Foto: Štajerski val)

Deroča in narasla Savinja je s svojo silo na več mestih podrla protipoplavne nasipe ter poplavila Vrbje, Petrovče in del Žalca. Župan občine Žalec Janko Kos je kritičen do postorjenega na poplavni zaščiti v preteklih letih in pravi:



Zato poudarja:



Na terenu z žalskim županom Jankom Kosom smo bili dan po katastrofalnih poplavah. (Foto: Štajerski val)

V občini Žalec je bilo poplavljenih več kot 400 stanovanjskih in poslovnih objektov, voda je segala od pol metra do metra in pol. Kos opozarja, da je škoda, kljub temu, da pri njih ni odneslo nobene hiše, ogromna.



Voda je segala od pol metra do metra in pol. Takole je vidna njena sled na fasadi hiše v Vrbju. (Foto: Štajerski val)

Gasilci 32 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Žalec so bili na terenu 9 dni, v tem času so pomoč nudili na 1.634 lokacijah, sodelovalo pa je 2.539 gasilcev. Sicer pa so tudi sami zaradi poplave utrpeli škodo. Predsednik Gasilske zveze Žalec Milan Pustoslemšek:



Gasilci Gasilske zveze Žalec so ob tem, da so imeli dovolj dela doma, pomagali tudi sosednji Gasilski zvezi Zgornje Savinjske doline, kjer je odprava posledic poplav še v teku. (NS)