februar 28, 2024

Rogatec: zaplet pri glasovanju o podražitvi komunalnih storitev

Občinski svetniki v Rogatcu so včeraj glasovali o dvigu cen komunalnih storitev. OKP Rogaška Slatina jih med drugim predlaga zaradi rasti stroškov energentov, materiala in dela. Pri tem je na glasovanju prišlo do nenavadnega zapleta.

Stroški na položnicah bodo višji (Foto: Pixabay)

Občinski svetniki v Rogatcu so kot peti odločali o dvigu cen komunalnih storitev OKP Rogaška Slatina, ki sicer oskrbuje šest občin Kozjanskega in Obsotelja ter Poljčane. Dvig za povprečno 14,3 odstotka so že potrdili v Rogaški Slatini, Poljčanah, Šmarju pri Jelšah in Podčetrtku. Zavrnitev bi namreč pomenila, da občina prevzame strošek, ki bi ga sicer plačevala gospodinjstva.

Pri glasovanju v Rogatcu je prišlo do nenavadnega zapleta. Kot razlaga svetnik iz kvote SD Leon Rehar, je bil predlog dviga cen najprej večinsko zavrnjen; proti je glasovalo 6 svetnikov, 5 za, eden je bil vzdržan. Nato je, kot pravi, sledil preobrat - zahteva za ponovno glasovanje zaradi domnevno napačnega štetja. Rehar, ki je glasoval proti podražitvi, razlaga:

V ponovljenem glasovanju je za predlagani dvig cen glasovalo 6 svetnikov, proti 4, vzdržala sta se 2. Kaj se je dogajalo na posvetu ob prekinitvi seje, ki se je je udeležil del občinskih svetnikov, Rehar ne želi sklepati, saj ga na posvetu ni bilo. Tudi svetnica liste Oživimo Rogatec Anja Polajžer pravi, da v prvem glasovanju napake ni zasledila, da pa je v pravilnost glasovanja dvomila podžupanja Brigita Vodušek. Župan Martin Mikolič je po besedah Polajžerjeve nato sam odredil ponovitev glasovanja, čeprav poslovnik občinskega sveta predvideva, da se o tem izrečejo občinski svetniki. Objavi obeh svetnikov na družbenih omrežjih si lahko preberete v nadaljevanju.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na župana Občine Rogatec Martina Mikoliča, ki pojasnjuje:

Po Mikoličevih besedah bi prevalitev stroškov dviga komunalnih storitev na občino namreč proračun bremenila za 100 tisoč evrov letno, kar bi zamaknilo uresničitev nekaterih naložb.

Viharna pot dviga cen
Tokratni dvig cen komunalnih storitev, ki ga predlaga OKP Rogaška Slatina, tudi sicer zaznamuje polemična pot. Gre namreč za drugi dvig v letu dni, a je, kot pravi direktor OKP Rogaška Slatina Bojan Pirš, nujen iz več razlogov:

Ob tem dodaja:

Občinski svetniki so OKP večkrat očitali ponovni dvig v kratkem času in pozvali podjetje, naj poišče tudi notranje rezerve. Pirš na to odgovarja, da podjetje cen svojih storitev prej ni dvignilo od leta 2019, zaradi česar je v vmesnem času notranje rezerve že počrpalo. 

Glasovanje o dvigih cen komunalnih storitev občinam soustanoviteljicam predstavlja težavo. Zavrnitev, ki torej pomeni, da se strošek ne prelije na položnice uporabnikov, bi posledično bremenila občinski proračun. Pirš razlaga:

Glasovanje o dvigu cen komunalnih storitev morajo opraviti še v občinah Bistrica ob Sotli in Kozje. Cene bodo veljale od 1. marca. (ViP)