maj 20, 2021

Gradbeno dovoljenje za železniško postajo in podvoz na Pragerskem

Država bo začela gradnjo vozlišča z ureditvijo železniške postaje in podvoza na Pragerskem. Z naložbo, ki je ocenjena na 89 milijonov evrov, želijo izboljšati hitrost in povečati varnost na železnici Maribor-Celje. Z novo infrastrukturo bodo na kakovosti bivanja pridobili tudi krajani Pragerskega.

Po več letih čakanja se bodo s pridobitvijo gradbenega dovoljenja le lahko začela dela za ureditev vozlišča in železniške postaje na Pragerskem. (Foto: Ministrstvo za infrastrulturo)

Direkcija za infrastrukturo je ta teden dobila težko pričakovano gradbeno dovoljenje za projekt ureditve vozlišča in železniške postaje v Pragerskem. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je napovedal, da bodo dela začeli nemudoma. Z naložbo želi država zagotoviti tehnično ustreznost v skladu z evropskimi standardi, zagotoviti ustrezne hitrosti na železnici Maribor-Celje ter povečati varnost. Kot nam je je pred časom povedal župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar, pa bo nova prometna infrastruktura pomembna tudi za lokalno okolje:

Projekt prinaša nadgradnjo tirov in kretnic v skupni dolžini skoraj 20 kilometrov, ureditev izven nivojskega prehoda, obnovo zgradb na železniški postaji, gradnjo podvoza, mostu in devetih prepustov, obnovo več kot 5 kilometrov cest ter postavitev okoli dveh kilometrov protihrupnih ograj. Ocenjena vrednost naložbe znaša 88,9 milijona evrov, od tega 40 milijonov evrov sofinancira Evropska unija. Naložbo bi morali začeti že lanskega junija, a se je dolgo zapletalo pri izdaji okoljevarstvenega soglasja. Pogodbo za izvedbo del z družbo Riko v vrednosti 63,2 milijona evrov so podpisali že leta 2019. (SP)