april 14, 2023

Kaj opozarjajo župani pred obnovo avtoceste med Dramljami in Konjicami?

Kot je znano, je v načrtu obnova 9-kilometrskega odseka avtoceste med Dramljami in Slovenskimi Konjicami, ki naj bi se začela to poletje in trajala dve gradbeni sezoni. V času del na avtocesti se bo tako povečal promet na regionalnih in občinskih cestah, na kar so danes opozorili župani občin Slovenske Konjice, Šentjur, Vojnik in Zreče.

Načrtovana obnova avtocestnega odseka Dramlje-Slovenske Konjice se bo predvidoma začela prihodnje poletje, z obnovo predorov. (Foto: Radio Štajerski val)

Župani občin Slovenske Konjice Darko Ratajc, Šentjur Marko Diaci, Vojnik Branko Petre in Zreče Boris Podvršnik so na skupni sestanek povabili povabili predstavnike Generalne policijske uprave, predstavnika Policijskih uprav Celje in Maribor, ter pristojne z DARS-a in Ministrstva za infrastrukturo. O zaključkih sestanka konjiški župan Darko Ratajc:

Kot pravi, se lokalne skupnosti zavedajo, da je obnova avtoceste nujna, a pri tem Ratajc poudarja, da župani želijo, da bito čim manj vplivalo na lokalni prometu:

So župani na kaj še posebej opozorili?

Župani občin Slovenske Konjice, Šentjur, Vojnik in Zreče so na sestanku vsak za svojo občino izpostavili ukrepe, ki jih bo pred začetkom načrtovane obnove avtocestnega odseka Dramlje-Slovenske Konjice, izvesti na regionalni cesti v posamezni občini, z namenom zagotoviti večjo prometno varnost v času del. Ratajc pravi, da so se pogovarjali tudi o tem, kako bo s tovornim prometom:

Povečan promet bo vplival tudi na izrabo cestišča na regionalnih in lokalnih cestah. So se dogovorili tudi kaj glede obnove?

Glavna dela na avtocestnem odseku Dramlje-Slovenske Konjice so bila predvidena za letošnje poletje, a jih, takrat še gotovo ne bo, saj se bo postopek oddaje naročila zavlekel. Državna revizijska komisija je namreč razveljavila odločitev Darsa o oddaji javnega naročila za obnovo avtocestnega odseka med Slovenskimi Konjicami in Dramljami, ki ga je dobil konzorcij CGP s partnerjema, ki bi avtocesto obnovil za skoraj 70 milijonov evrov brez davka. Med drugim je ugotovila, da ta ponudnik ni izkazoval enega od pogojev za sodelovanje na razpisu. Drugi ponudnik – konzorcij pod vodstvom Pomgrada, v katerem je tudi celjski VOC – je podal ponudbo za slabih 72 milijonov brez davka. Kot so nam sporočili iz Darsa, bodo zdaj preučili sklep Državne revizijske komisije ter se nato odločili o nadaljnjih korakih. Projekt, ki vključuje obnovo predorov Golo rebro in Pletovarje ter obnovo treh viaduktov, se letos zagotovo še ne bo začel. Dela v predorih naj bi začeli poleti prihodnje leto, preostanek obnove avtoceste pa poleti 2025. (NS)