december 24, 2020

Zveza prijateljev mladine Šentjur razširila humanitarno dejavnost

V letu, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, so se socialne stiske ljudi v občinah Šentjur in Dobje še poglobile. V Zvezi prijateljev mladine Šentjur so zato na pomoč priskočili z darovanjem vsakdanjih potrebščin in računalniške opreme, 200 otrok so popeljali tudi na počitnice. Z darom v Lidlovo košarico lahko pomagate tudi vi.

Praznična darila donatorjev so danes prejeli otroci v Šentjurju, na Planini in v Dobju, včeraj so se jih razveselili v Dramljah, na Ponikvi, Kalobju in v Slivnici. (Foto: Zveza prijateljev mladine Šentjur)

Z donatorji pomagali v času šolanja na daljavo
V občinah Šentjur in Dobje, ki ga pokriva Zveza prijateljev mladine Šentjur, je bilo letošnje leto zaradi epidemije covida-19 zelo težko. V nekaterih družinah so starši izgubili službo, nekateri so zaradi epidemije na čakanju, kar nekaj težav je povzročila tudi uvedba šolanja na daljavo. "V času šolanja na daljavo je imelo veliko družin težave s pomanjkanjem računalnikov, modemov in drugo opremo. Ravnatelji šol in svetovalne delavke so nam sporočali o težavah družin v stiski, nakar smo skupaj iskali rešitve," razlaga predsednica zveze Albina Karmuzel in dodaja, da so družinam podarili kar nekaj računalniške opreme in vsakdanjih potrebščin, poleti pa so približno 200 otrok popeljali tudi na počitnice.



Preko poletja so poskrbeli za letovanje otrok okoli 200 otrok v Kranjski Gori, Zambratiji in na Debelem Rtiču. V drugem valu epidemije je stiska še večja kot v prvem valu, zato so se spet odločili za pomoč otrokom. Na srečo so na pomoč znova priskočili donatorji in botri otrok, ki so vključeni v program botrstva, s čimer so rešili marsikatero stisko družin, razlaga Karmuzlova.



Z darovano pomočjo so v Zvezi prijateljev mladine Šentjur po besedah Karmuzlove v teh negotovih časih vsaj nekoliko omilili stiske ljudi.

 
Zveza prijateljev mladine je v veselem decembru otrokom iz občin Šentjur in Dobje na dom poslala knjigo s prazničnim voščilom. (Foto: Pixaby) 

V Lidlovi trgovini zbiralna košarica
Posameznikom in družinam, ki v prazničnem decembru pomanjkanje še bolj občutijo kot sicer pa v Zvezi prijateljev mladine Šentjur pomagajo tudi v sodelovanju s podjetjem Lidl. V Lidlove trgovine so že sedmo leto zapored postavili zbiralne košare, v katerih lahko kupci pustijo izdelke za pomoč ljudem v stiski, razlaga Albina Karmuzel:



Vse dobre ljudi, ki bodo del svojega nakupa pustili v košarici pri vratih, na Zvezi prijateljev mladine Šentjur prosijo, da vanjo dajejo izdelke z daljšim rokom trajanja. Zbiralna košarica za pomoč ljudem v stiski bo v Lidlovi trgovini v Šentjurju še ves prvi teden v januarju. Zveza je sicer ob koncu leta izvedla tudi projekt Veselega decembra. Letos se otroci niso mogli zbrati na tradicionalnih prireditvah s prihodom Dedka Mraza in prazničnih predstavah, zato so vsem otrokom od 2. leta starosti do vključno 1. prvega razreda na dom poslali knjigo s prazničnim voščilom in jim tako nekoliko polepšali decembrski čas. (SP)