marec 12, 2020

Na šmarski šoli potrjena dva primera okužbe, šolo razkužujejo

V Šmarju pri Jelšah so včeraj potrdili okužbo s koronavirusom pri učiteljici na tamkajšnji šoli, župan je zvečer odločil, da šolo zaprejo. To jutro so potrdili, da je okužen tudi en otrok, tako je država odredila 14-dnevno zaprtje šole. Vrtci danes in jutri še ostajajo odprti.

Šmarska šola danes sameva. Za tiste otroke, ki so zjutraj prišli, so organizirali varstvo do prihoda staršev. (Foto: Štajerski val)

Župan Matija Čakš je sinoči deloval na lastno pest in kljub drugačnim navodilom državnih institucij odločil, da zaradi koronavirusa preventivno zapre centralno šolo in vseh njenih šest podružnic v občini, prisluhnite mu TUKAJ. To jutro je sledila potrditev še enega primera okužbe, imeli so nov sestanek, po katerem nam je Čakš povedal:

Sicer pa so poleg zaprtja šole in podružnic sprejeli še več ukrepov:

Zdravstveni dom odprt, telefoni bodo pregoreli
Po pojavu okužbe s koronavirusom v Šmarju pri Jelšah so prebivalci v kraju izjemno zaskrbljeni. V tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki so ga sinoči obdali s trakovi in ograjami, bodo pregoreli telefoni. Kot je za naš radio povedala direktorica Jasna Žerak, zdravstveni dom deluje nemoteno. So pa nekaj zaposlenih poslali na testiranje, ker je učiteljica, pri kateri so potrdili okužbo, obiskala tudi njihovo zdravstveno ustanovo. Žerakova razlaga:

V šmarski zdravstveni dom je do nadaljnjega mogoče vstopiti le skozi en vhod, kjer so uvedli triažo. Žerakova pri tem poudarja:

Žerakova ob tem prosi za potrpežljivost. Telefonske linije v zdravstvenem domu so namreč danes res obremenjene. 

Pri šmarskem zdravstvenem domu so poostreni ukrepi. Pred vstopom je triaža. Gneče sicer ni, jim pa neprestano gorijo telefoni, saj so ljudje zelo zaskrbljeni. (Foto: Štajerski val)

Do občinskih javnih zavodov le po telefoni in spletu
Javni zavodi, katerih ustanoviteljica je občina, so, kot sporočajo iz šmarske občine, do nadaljnega omejili osebno poslovanje s strankami, na voljo so po telefonu in e-pošti.

Iz knjižnice pa so že včeraj sporočili, da bodo njihova vrata do nadaljnjega zaprta. 

Od ponedeljka zaprte vse šole in vrtci v državi
Sicer pa se stanje zaradi koronavirusa močno zaostruje po vsej državi. Od ponedeljka bodo tako 14 dni zaprti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v Sloveniji. Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje to jutro naložil, naj pripravita vse potrebno za zaprtje. »Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,« je zapisal na Twitterju. (AD, NS, TMG)