oktober 14, 2019

Na Treh kraljih zagorelo v hotelu, ob tem še množična nesreča

V soboto so Tri kralje zavzeli gasilci. Priskočili so na pomoč pri požaru v Hotelu Jakec, velik požar je vzniknil tudi v naravi, ob tem se je zgodila še množična nesreča. Na srečo je šlo le za vajo.

Tudi prva pomoč ponesrečencem je pomemben del usposabljanja gasilcev. (Foto: PGD Oplotnica)

Ob gasilcih še več ostalih služb
Gasilska zveza Slovenska Bistrica je na Treh kraljih izvedla Dan operativnega gasilca, prikazno–taktično vajo, na kateri so sodelovala vsa prostovoljna gasilska društva iz občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica in Makole. Na vaji so prikazali raznolikost današnjih gasilskih intervencij in uporabo sodobne tehnične opreme. Na vaji so prikazali usklajeno delovanje vseh, ki delajo na področju zaščite in reševanja. Poleg 14 prostovoljnih gasilskih društev so sodelovali reševalci, enota Rdečega križa, policisti, vojaki in letos prvič tudi kinologi.

Reševanje z avto lestvijo in vrvno tehniko
Štirje reševalni psi so namreč pomagali pri vaji, pri kateri so prikazali reševanje ponesrečenca pri požaru v naravi. Precej zanimanja je pritegnilo reševanje ponesrečencev iz hotela Jakec, ki ga je zajel velik požar. Gasilci so za reševanje z višine uporabili tudi avto lestvi. Na Dnevu operativnega gasilca so predstavili še zahtevno reševanje z višine z vrvno tehniko in množično nesrečo. Pri tej nesreči so uporabili tudi vsa razpoložljiva sredstva za dekontaminacijo. In kakšen je bil namen sobotne vaje? Predsednik Gasilske zveze Slovenska Bistrica Franc Ačko:

Franc Ačko je še povedal, da so njihova gasilska društva zelo dobro opremljena in usposobljena, znana so sicer tudi po tekmovalnih uspehih. (TA)

Na vaji so med drugim reševali ponesrečene osebe iz globine, s pomočjo vrvne tehnike. (Foto: PGD Poljčane)