junij 14, 2022

20. jubilejna Forma viva Makole bo zadnja

Na mednarodno kiparsko-slikarskegm simpoziju Forma viva Makole bodo letos še zadnjič zapela kladiva, motorke in brusilke. Mednarodno uveljavljena prireditev se namreč zaradi finančnih in organizacijskih težav poslavlja. Vendar pa s tem še ne bo konca poti, saj nameravajo blagovno znamko forma vive vključiti v razvoj kulturnega turizma občine in celotne Dravinjske doline.

Sredi neokrnjene makolske narave v Parku skulptur na Dežnem bo letos ustvarjalo 12 kiparjev. (Foto: Milan Sternad)

Ob slovesu znova številčna udeležba umetnikov
KUD Forma viva Makole se že pripravlja na 20. mednarodni kiparsko-slikarski simpozij Forma viva Makole 2022, ki bo sredi neokrnjene narave v Dežnem pri Makolah od 26. avgusta do 9. septembra. Pobudnik prireditve in predsednik organizacijskega odbora prireditve Ivan Dvoršak je ob predstavitvi letošnjega programa napovedal, da bo letošnja, jubilejna forma viva zaradi precejšnjih finančnih in organizacijskih izzivov zadnja.

Potem ko je na makolski forma vivi predvsem zaradi omejitvenih ukrepov povezanih z novim koronavirusom v zadnjih letih sodelovalo nekoliko manj umetnikov bo po napovedih Dvoršaka tokratna zadnja izvedba simpozija znova številčnejša, pričakujejo namreč 40 umetnikov, od tega 12 kiparjev in 28 slikarjev. Udeležba bo podobno kot v zadnjih letih predvsem slovenska, razlaga Dvoršak.

Dela domačih in tujih ustvarjalcev, ki so v minulih letih nastala na makolski Foma vivi, so razstavljena v okolici galerije Dvoršak v Parku skulptur na Dežnem. (Foto: Milan Sternad)

Dogodki v več slovenskih krajih
Dvoršak ob simpoziju v Dežnem pri Makolah v prihodnjih mesecih napoveduje tudi obsežen spremljevalni program (z razstavami) v drugih slovenskih občinah, in sicer v Rogaški Slatini, Majšperku, Mariboru in Sevnici. Hkrati napoveduje, da bo ob jubilejnem letu izšel tudi drugi del monografije Po poteh forma viva Makole, ki bo na ogled v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica.

V načrtu nadgradnja Poti forma vive 
Seveda pa konec mednarodnega kiparsko-slikarskega simpozija Forma viva Makole še ne pomeni konca poti. „Pred nami se odpira druga, mogoče še bolj pomembna in zahtevna skupna pot, ki nas vse opozarja, da jo moramo nadgraditi. Poskrbeti za stalno vzdrževano okolje okrog nje, za načrtno skrb in vzdrževanje razstavljenih umetniških del, za ureditev infrastrukture, razsvetljave, za namestitev informacijskih tabel. Skupaj z občino Makole, njenimi krajani in društvi poskrbimo za dobro počutje tistih, ki se bodo na njo podali, vključno s ponudbo prenočišč, prehrane in odprtjem vinotočev ob njej. Skupaj poskrbimo, da bo blagovna znamka Forma viva Makole dostojno predstavljala našo občino in še nadalje krepila razvoj kulturnega turizma občine in celotne Dravinjske doline“, še izpostavlja Ivan Dvoršak. (SP)