marec 1, 2023

ISKRA LETA 2022: Nujna medicinska pomoč mora dobiti svoj helikopter!

Iskro leta so med 12 finalnimi izjavami izbrali naši poslušalci

V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur je Štajerski val na nocojšnji slovesnoti razglasil ISKRO LETA 2022. Med 12 izjavami, mesečnimi iskrami, ste poslušalci našega radia in obiskovalci naše spletne strani z glasovanjem odločili, da se je v minulem letu najbolj iskrilo ob izjavi reševalca, ki državo poziva k nakupu helikopterja, namenjenega izključno nujni medicinski pomoči.

Poslušalci so lahko pri glasovanju izbirali med 12 iskrivimi in zelo povednimi izjavami. (Foto: Nataša Müller)

Nocojšnji večer je bil vrhunec akcije ISKRA TEDNA na Štajerskem valu. V njej naši poslušalci in bralci naše spletne strani izbirajo izjave, ob katerih se je, iz takšnega ali drugačnega razloga, najbolj iskrilo. Iskro tedna vsak teden izberejo med tremi ponujenimi izjavami, tista, ki v posameznem mesecu dobi največ glasov, postane ISKRA MESECA. Vse lanske mesečne iskre smo v januarju ponovno dali na glasovanje, tisti, ki je dobila največ glasov, smo podelili naziv ISKRA LETA 2022 na Štajerskem valu.

"Letošnje izjave govorijo o povsem običajnih temah, ki se dotikajo večine nas … o medsebojni pomoči in solidarnosti, o zdravju in zdravem slogu življenja, o skrbi za druge, o vojaškem poklicu, o detabuizaciji nekaterih tem, kot je žalovanje, ali pa opozarjajo na neke akutne probleme v družbi in na to, da je v našem svetu marsikaj narobe," o rdeči niti izjav, ki so jih za mesečne iskre izbrali naši poslušalci, razlaga programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković.

Med 12 izjavami – vsem lahko prisluhnete TUKAJ – je največ glasov prejela izjava Roberta Sabola, reševalca in vodje izobraževanja na reševalni postaji UKC Ljubljana, ter enega od tistih, ki glasno pozivajo državo in pristojne, naj zagotovi urejeno delovanje helikopterske nujne medicinske pomoči ter nabavi namenski reševalni helikopter. V ISKRI LETA 2022 je poudaril:



Robertu Sabolu je za naziv iskre leta 2022 spominsko kristalno plaketo iz Steklarne Rogaška podelil direktor Radia Štajerski val Roman Moškotevc. (Foto: Nataša Müller) 

In kaj je Robert Sabol povedal takoj po osvojitvi naziva ISKRA LETA 2022 na Štajerskem valu? 


Trenutno helikoptersko reševanje v primeru nujne medicinske pomoči v Sloveniji izvajajo z vojaškim helikopterjem, Sabol si prizadeva, da bi država zagotovila helikopter, ki bi bil namenjen le nujni medicinski pomoči. Ta na fotografiji je z usposabljanja v tujini. (Foto: osebni arhiv)

Kako pa so zmagovano iskro leto pokomentirali obiskovalci naše slovesnosti? 



Robert Sabol je prejel nagrado, ki so jo izdelali v Steklarni Rogaška - kristalno spominsko plaketo. So pa vsi avtorji mesečnih isker prav tako prejeli darilo Steklarne Rogaška - kristalni svečnik. Ob tem so prejeli še praktične nagrade partnerja akcije, blagovne znamke Iskra podjetja Ahac, ter nagrado Zavarovalnice Vzajemna - Varuh zdravja

Vsi finalisti so prejeli spominska kristalan darila Steklarne Rogaška. (Foto: Nataša Müller) 

Prve fotoutrinke s slovesnosti, ki sta jo z glasbo še polepšali pevka Ditka in skupina Šansonet, za odlično mero smeha pa je poskrbela Lucija Čirović, si že lahko ogledate v spodnji fotoglaleriji, še več pa jih sledi. Odmeve slišite tudi v etru našega radia.