april 11, 2024

Knežje mesto praznuje 573. rojstni dan!

Današnji 11. april je praznik Mestne občine Celje. Rojstni dan knežje mesto praznuje v spomin na 11. april leta 1451, ko je Friderik II. Celjski trški naselbini podelil mestne pravice. Praznovanje bo skozi ves dan, s pestrim dogajanjem v celjskem mestnem središču, ki se bo zvečer zaključilo z osrednjo slovesnostjo in podelitvijo letošnjih občinskih priznanj, celjskih grbov.

11. aprila leta 1451 je Friderik II. Celjski trški naselbini podelil mestne pravice in Celje je postalo mesto. (Foto: Štajerski val)

Tudi torta bo!
Praznični dogodki ob občinskem prazniku Mestne občine Celje se vrstijo od začetka aprila, vrhunec pa bo današnje celodnevno dogajanje v starem mestnem jedru, na zvezdi, ki bo, kot napovedujejo, zanimivo za vse generacije. Soustvarjajo ga Celjski mladinski center, Glasbena šola Celje, celjska enota Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Vocal BK Studio in Zavod Celeia Celje. Manjkala ne bo niti rojstnodnevna torta.

Sklepno dejanje podelitev celjskih grbov
Praznični dan bodo v Celju sklenili z osrednjo slovesnostjo, ki bo zvečer v Narodnem domu Celje, na njej bodo podelili letošnja občinska priznanja. Župan Matija Kovač bo podelil dva zlata celjska grba, in sicer Hedviki Zimšek za 20 let požrtvovalnega prostovoljnega dela na področju paliativne - hospic oskrbe ter prispevek pri razvoju hospic dejavnosti na lokalnem in državnem nivoju ter Romanu Kramerju za predano delo pri izvedbi protipoplavnih ukrepov in strokovne prispevke pri več drugih projektih. Prejemniki srebrnih celjskih grbov so letos štirje. Prejemejo jih dr. Bruno Dujič za strokovno delo pri razvoju in gradnji prvih večjih lesenih objektov v Celju, Tina Trstenjak za vrhunske tekmovalne dosežke in promocijo celjskega judo športa, Lions klub Celje Mozaik za požrtvovalno humanitarno delovanje in Ženski pevski zbor KUD Ljubečna za uspešno delovanje in ohranjanje ljudskega izročila. Štirje so tudi prejemniki bronastih grbov. Razveselili se jih bodo Miran Rauter, za uspešno podjetniško pot, Društvo navijačev Florijani, za 30 letno navijaško podporo celjskih rokometašev, kolektiv gostinskega lokala Špital za prjatle za kreativnost pri izvedbi kulturnih prireditev in Televizija Celje za 30 let uspešnega delovanja. Kristalni celjski grbi, za odličnost v celotnem študijskem obdobju, pa bodo tokrat prejeli Klara Drofenik, Urh Ferlež, Filip Filipič, Nejc Gajšek in Polona Majdič.

Vrača se znameniti rumeni kiosk
Posebnost letošnjega praznika bo zagotovo oživitev legendarnega kioska K-67. O katerem župan Matija Kovač pravi:


Dijaki Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, smer Avtokaroserist, so pod budnim očesom mentorjev v šolski delavnici pri praktičnem pouku restavrirali kiosk K67.

Slavnostno odprtje obnovljenega legendarnega kioska K-67 bo v soboto, 13. aprila, na Krekovem trgu. Sicer pa se bo ob letošnjem prazniku celjske občine zvrstilo še kar nekaj dogodkov. Kovač našteva:

Sicer pa so tudi letos svoj kamenček pri praznovanju praznika Mestne občine Celje dodali celjski vrtčevski otroci, učenci, dijaki ter otroci iz nekaterih drugih zavodov, ki so znova ustvarili unikatno galerijo na prostem. Letos so ustvarjali na temo 20-letnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Njihove likovne mojstrovine pa vidite na velikih plakatih po vsem mestu. (NS)