april 16, 2024

Močno se je ohladilo, nevarnost pozebe

Po nadpovprečno toplem začetku pomladi se je danes nad Slovenijo zgrnilo slabo vreme z deževjem. V višje ležečih krajih lahko tudi sneži. Temperature se bodo še znižale, ob jutrih je v prihodnjih dneh možna pozeba.

Rastline so različno občutljive na mraz. (Foto: Pixabay)

Nad Slovenijo je že prišla hladna fronta, temperature se bodo ob nekaj prihodnjih nočeh spustile praktično do ledišča. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tako opozarja na možnost jutranje pozebe in s tem povečanega tveganja za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah.

Občutljivost rastlin odvisna od več dejavnikov
»Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin« razlagajo ter dodajajo, da lahko negativne temperature ogrozijo vse razvojne faze, zlasti če bodo trajale več ur. »Za odpirajoče se in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, za mlade plodiče pa je lahko usodna že temperatura minus ena stopinja,« opozarjajo.

V fazi formiranja malih plodičev so pri nas trenutno koščičaste sadne vrste, kot so marelica, breskev, sliva in češnja. »Tudi jablana in hruška, ki tradicionalno cvetita nekoliko pozneje, sta večinoma že zaključili cvetenje in sta v fazi formiranja rodnega nastavka oziroma malih plodičev. Samo nekateri starejši nasadi jablan, pri katerih gre večinoma za travniške sadovnjake na manj osončenih legah, so še v fazi zaključevanja cvetenja. Vinska trta je že odgnala mladice,« so v sporočilu še zapisali na ministrstvu.

In kaj lahko storimo, da, kolikor je le mogoče zavarujemo rastline pred pozebo? Nekaj nasvetov najdete TUKAJ.