marec 24, 2024

Zakaj v celjskem mestnem gozdu rastejo najvišja drevesa v državi?

21. marca smo obeležili svetovni dan gozdov. Osrednji dogodek je Zavod za gozdove Slovenije ta teden organizira v Pečovniku v Mestnem gozdu Celje, kjer med drugim raste najvišje drevo v državi. Naziv pripada 67,02 metra visoki Pečovniški duglaziji. O njej, gozdu in pogozdovanju smo se pogovarjali s prvim možem celjske enote državnega gozdarskega zavoda.

Takole izgleda merjenje najvišjega drevesa v državi, Pečovniške duglazije v celjskem Mestnem gozdu. (Foto: Zavod za gozdove Slovenije)

Celjski Mestni gozd v Pečovniku, kjer raste najvišje drevo v državi, 140-letna Pečovniška duglazija, ki je za dobre štiri metre višja od Sgermove smreke na Koroškem – ta sicer ostaja najvišje slovensko avtohtono drevo - je bogatejši tudi za dve novi tematski poti. Na Poti velikank lahko obiskovalci spoznavajo najvišja drevesa v Sloveniji, na poti Zgodovinski gozd pa zanimivosti iz bogate preteklosti gozda, ki so ga mestu pred več kot 500 leti podarili Celjski grofje. Letošnji svetovni dan gozdov je bil sicer posvečen inovacijam v gozdovih, torej uporabi sodobnih tehnologij in inovativnih rešitev v gozdarstvu. Tudi o tem je Katja Žolgar spregovorila z vodjo celjske enote Zavoda za gozdove Slovenije Aleksandrom Ratajcem. (NS)