marec 14, 2022

VDC Šentjur bo gradil bivalno enoto v Slovenskih Konjicah

Varstveno delovni center Šentjur bo dobil novo enoto. V Slovenskih Konjicah bo tako kmalu poleg dnevnega varstva na voljo še bivanje za uporabnike, ki potrebujejo polno oskrbo.

Že v začetku prihodnjega leta bo nova enota dobila prve stanovalce. (Foto: GIC Gradnje)

Varstveno delovni center Šentjur že deluje v Šentjurju, Slovenskih Konjicah, Šmarju pri Jelšah in na Podplatu. Zdaj bo še eno enoto dobil v Slovenskih Konjicah. Direktor Leon Štemberger razlaga:

Milijon evrov vredno naložbo financirajo ministrstvo za delo, VDC Šentjur ter občine Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje. Enoto bo gradilo slatinsko podjetje GIC gradnje. Dela bodo končana konec tega leta, prve stanovalce pa bo nova enota lahko sprejela v začetku prihodnjega leta. Pri tem poudarja: 

Center v Šentjurju, Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah 88 osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju nudi dnevno varstvo. V enoti na Podplatu pa je na voljo 10 namestitev za njihove uporabnike. Čakalne dobe za namestitev v takšnem centru niso kratke, poudarja Štemberger:

Pa tudi sicer v Sloveniji takšnih zmogljivosti močno primanjkuje, dodaja. V šentjurskem VDC-ju želijo zato v vseh krajih, kjer že imajo enote, dograditi tudi namestitvene zmožnosti. Ko bo zato priložnost, bo po Slovenskih Konjicah novo enoto dobil še Šentjur. Nekaj težav pa jim, kot številnim socialno varstvenim zavodom povzroča tudi iskanje novega kadra:

Kot dodaja Leon Štemberger, v nekih delih področje, kjer nudijo oskrbo, zajema tudi Zakon o dolgotrajni oskrbi, a po njegovih besedah ni še jasno, v kolikšni meri bo zakon rešil njihova vprašanja in kako točno. Si pa želijo, da bi bilo področje urejeno z Zakonom o dolgotrajni oskrbi ali kakorkoli drugače. (TMG)