september 16, 2018

Upoštevaj te nasvete, pa bo učenje uspešno!

Bolj sproščeni prvi dnevi novega šolskega leta, ko sošolci še izmenjujejo poletne dogodivščine ter so listi v zvezkih še sveži in nepopisani, se prevešajo v dni, ko je katerega od popoldnevov že treba posvetiti učenju. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, da bo to bolj učinkovito.

Učiti se je treba naučiti.

Skrij telefon
Med učenjem se včasih zdi že čiščenje sobe zanimivo opravilo, ki ne more počakati, da predelamo snov. Zato ni presenetljivo, da nas takrat računalniki, tablice in telefoni še toliko hitreje premamijo. Če se že računalniku ali tablici pri učenju vedno ne moremo izogniti, pa lahko za nekaj ur ugasnemo telefon. Tudi če ga utišamo, nas bo, ko bo zasvetil z obvestilom, verjetno zmotil. Obljuba sporočila je pač bolj mamljiva od ulomkov ali sestave celice. Zato je najbolje, da telefon med učenjem pustimo v drugem prostoru. Če pa tudi to ne pomaga, lahko koga prosimo, da nam ga za nekaj ur skrije.

Prostor izberi modro
Redki so ljudje, s katerimi se lahko dobro učimo v skupini. Zato je pomembno, da je prostor za učenje čim bolj miren in tih ter brez predmetov, ki bi pozornost preusmerjali od knjig in zvezkov. Če doma nimamo primernega prostora, ga lahko poiščemo v bližnji knjižnici. Ali pa ob učenju zunanje zvoke prekrijemo z (instrumentalno) glasbo za učenje. Prav tako je dobro, da mizo za učenje uredimo preden se začnemo učiti in tako ne prekinemo procesa učenja.

Temperatura, oblačila in hrana
Zagotovo je vsak od nas med učenjem že postal žejen ali lačen. Najbolje je, da na to pomislimo, še preden se začnemo učiti, ter si vnaprej pripravimo vodo in nekaj oreščkov, ki so hrana za možgane. Ne smemo pozabiti na svež zrak in pravo temperaturo prostora ter seveda ravno prav udobna oblačila.

Odgovorite si
Včasih motnje ne prihajajo iz zunanjega sveta, ampak zanje poskrbimo kar sami. Kaj, če ne opravim tega izpita?, Zakaj ne razumem te snovi? … Najbolje je, da si na ta vprašanja odgovorimo. Odgovore nanje lahko tudi zapišemo in list z njimi shranimo za kasneje. Cilj je, da prepoznamo naše skrbi, poskusimo najti rešitev in se čim prej spet posvetimo učenju.

Pravi čas za učenje je …
Če ste jutranji tip, je najbolje, da za knjige sedete čim bolj zgodaj. Nočne ptice pa naj učenje zamaknejo bolj v večerne ure. Če ne veste, kam sodite, je najbolje, da premislite, kdaj ste bili v preteklosti pri učenju najbolj uspešni in urnik učenja prilagodite temu ter se svojega urnika učenja držite.

Malo telovadbe ne škoduje
Nekateri rišejo miselne vzorce, drugi glasno ponavljajo snov, tretji pa morajo biti med učenjem fizično aktivni. Če tudi vi med učenjem prekipevate od energije, ki bi jo raje usmerili drugam, si lahko pomagate z nekaj nasveti za kinetični stil učenja. Pomaga že, če med branjem podčrtujete ključne besede. Če to ni dovolj, lahko med ponavljanjem snovi stiskate žogico ali jo odbijate od tal. Če pa tudi to ne zaleže, si lahko postavite vprašanje, naredite deset poskokov in nato nanj odgovorite.

Mislite pozitivno …
… pa naj zveni še tako klišejsko. Negativne misli učenje močno otežijo. Zato se moramo potruditi, da se osredotočimo na pozitivno. Namesto »Ta snov je pretežka zame« je bolje, da se prepričamo, da se je kljub temu lahko naučimo. Če boste negativne misli vztrajno preobračali v pozitivne, bo učenje sčasoma lažje, bolj prijetno in predvsem bolj uspešno. (TMG, vir: ThoughtCo.)