februar 11, 2019

Z novim angiografom zahtevni posegi manj invazivni

V Splošni bolnišnici Celje so leto in pol trajajočo obnovo prostorov intervencijske radiologije zaokrožili z nakupom novega angiografa. Sodoben aparat, ki omogoča tehnološko zelo dovršene posege in ki so za bolnika minimalno invazivni, so nabavili s pomočjo državnega denarja.

Nova tehnologija, ki so jo v preteklem letu smiselno nadgradili tudi s strokovnim razvojem intervencijske radiologije, poleg povečanega obsega dela omogoča tudi širši nabor posegov oziroma intervencij. (Foto: SBC)

Prenovo prostorov financirali sami
V začetku novembra lani so v Splošni bolnišnici Celje končali leto in pol dolgo obdobje projekta nakupa novega angiografa in obnove prostorov intervencijske radiologije, ki deluje pod okriljem Oddelka za radiologijo. Z novim aparatom angiografom Siemens Artis Q, ki predstavlja najnovejšo generacijo tovrstnih aparatov, v celjski bolnišnici opravljajo posege vseh 5 dni v tednu in s tem pokrivajo potrebe bolnikov z več bolnišničnih oddelkov in tudi iz bližnjih bolnišnic. V okviru znotrajžilnih posegov na perifernih arterijah opravljajo zahtevnejše posege, zdravijo recimo akutne krvavitve, poleg žilnih pa izvajajo tudi nežilne posege na sečilih in žolčnih izvodilih. Diaskopski rentgenski aparat oziroma angiograf ima lasten prostoročni ultrazvok in omogoča tehnološko dovršene posege. Ti so, kot so sporočili iz celjske bolnišnice, minimalno invazivni in temeljijo na tem, da opravijo poseg kjer koli v telesu, ne da bi bila potrebna klasična operacija. Z novo napravo lahko opravljajo tudi CT vodene punkcije, kar pomeni, da lahko dostopajo do težje dosegljivih mest v telesu in na tem mestu denimo odvzamejo vzorec tkiva za analizo. Denar za nakup novega angiografa je zagotovilo ministrstvo za zdravje, medtem ko je prenove prostorov financirala bolnišnica sama. (NS)