januar 26, 2017

Nove priložnost tudi za težje zaposljive

V središču Slovenske Bistrice je vrata odprlo socialno podjetje za obnovo računalniške opreme Recosi. Z delom bodo začeli predvidoma čez dva meseca, trenutno iščejo sodelavce, priložnost bodo imeli tudi težje zaposljivi.

Katja Zajko je Oplotničanka, ki zaključuje doktorski študij socialnega podjetništva na Irskem (foto: sentjur.net)

Morajo stari računalniki res na odpad?
Socialno podjetje Recosi je franšiza irskega podjetja, ki se ukvarja z obnovo rabljene računalniške opreme. Podjetje je odraz vse večjih globalnih potreb po uvajanju krožnega in socialnega gospodarstva. Da se brezglavo in brezsrčno ne teži h kopičenju dobička in da se manj obremenjuje okolje. Odpadek naj bo surovina. Dotrajan računalnik je lahko priložnost za prenovo in nadaljnjo uporabo. Gre za drugačno miselnost, ki jo je Oplotničanka Katja Zajko nekaj let osvajala s pridobivanjem novih znanj in izkušenj na Irskem. Zdaj jih prenaša v domače okolje. "Poslej bomo tudi pri nas obnovljene računalnike ponujali neprofitnim organizacijam, šolam in drugim zainteresiranim, ki si jih ne morejo privoščiti. Računalniško opremo za predelavo bomo pridobivali od bank, zavarovalnic in drugih podjetij. Sodelujemo s TechSoup Slovenija, ki je del mednarodne mreže TechSoup Global. Nevladnim in neprofitnim organizacijam nudi programsko opremo po znižanih cenah, lahko pa jo tudi donirajo," pojasnjuje Zajkova. Sčasoma nameravajo v Slovenski Bistrici odpreti tudi prodajalno.

Tudi s pošteno zgodbo se da uspeti
Sledili bodo ambiciozni poslovni viziji - postati vodilna globalna socialna franšiza, ki deluje na področju profesionalne obnove računalniške opreme in pri tem zagotavljati delovna mesta težje zaposljivim osebam. Da je sedež podjetja prav v Slovenski Bistrici, je zaslužna občinska uprava, ki se je po besedah direktorice zelo hitro odzvala in jim v Partizanski ulici zagotovila ustrezne prostore za najem. V njihov uspeh verjame tudi lastnik Pipistrela Ivo Boscarol, ki je na odprtju med drugim dejal, da uspeh podjetja ne opredeljuje dobiček, temveč poštena poslovna zgodba s predanim timom odgovornih in etičnih sodelavcev. Letos bodo zaposlili dva do tri ljudi, v prihodnjih treh letih skupno okoli 15, od tega bo delo dobila tretjina dolgotrajno brezposelnih. Koga iščejo in kako se prijaviti, pa direktorica Katja Zajko v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

DIREKTORICA KATJA ZAJKO