marec 7, 2019

Občina Poljčane bo šla v razlastitve zemljišč

Občina Poljčane bo v naslednjih letih zgradila čistilno napravo in 23-kilometrsko kanalizacijsko omrežje. A se zatika pri zagotavljanju zemljišč. Z večino lastnikov je uspela podpisati služnostne pogodbe, s peščico občanov pa kljub dolgotrajnim prigovarjanjem ni našla skupnega jezika. Zato župan napoveduje razlastitev zemljišč.

V občini Poljčane želijo čistilno napravo s pripadajočo kanalizacijo urediti do leta 2023. (Foto: Občina Poljčane)

Lastniki zemljišč bodo morali dopustiti gradnjo
Po besedah poljčanskega župana Stanislava Kovačiča je občina v skrajni ukrep razlastitve zemljišč prisiljena, saj z devetimi lastniki parcel iz Spodnjih Poljčan in Lušečke vasi ni našla kompromisne rešitve. In to kljub dolgotrajnim prizadevanjem. "Ob tem poudarjam, da ne gre za klasično razlastitev, ko lastnik izgubi zemljišče. Ne. Gre za ukrep, na osnovi katerega lastnik mora dopustiti gradnjo kanalizacije na njegovem zemljišču, a zemljišče ostaja v njegovi lasti," pojasnjuje župan, ki ne skriva razočaranja in ogorčenja, da nekateri občani ne razumejo razvojnih potreb lokalne skupnosti. Čistilna naprava in kanalizacijsko omrežje sta nujni pridobitvi, ki bosta zagotavljali učinkovito odvajanje in čiščenje odpadnih voda. Občina želi gradbeno dovoljenje pridobiti najkasneje do letošnjega junija, da bi jeseni lahko objavila razpis za izvajalca del. Približno 7 milijonov evrov bosta stali čistilna in kanalizacija, občina pa sama te vsote še zdaleč ne more zagotoviti. In kje vidi rešitev župan Kovačič?

Če bo občina pridobila potrebno dokumentacijo in denar, bi se gradnja lahko začela naslednje leto, zaključila pa v dveh ali treh letih. (BF)