februar 15, 2023

DR. ASTA VREČKO: KULTURA, UMETNOST IN MEDIJI SE TAKO ALI DRUGAČE DOTAKNEJO VSAKOGAR

Ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko, gostja radijskega srečanja na Štajerskem valu

Gostja tokratnega radijskega srečanja ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko, ki prihaja iz Šentjurja, sicer pa od študijskih let živi v Ljubljani. Ministrica je bila slavnostna govornica na občinski proslavi v Šentjurju ob slovenskem kulturnem prazniku, zaradi česar sta lokalna odbora SDS in NSI na župana naslovila protestno pismo. Predvsem zaradi združitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki je za opozicijo sporna. Med drugim ministrici očitajo, da ne spoštujete slovenske osamosvojitve. 

MInistrica za kulturo, dr. Asta Vrečko, je bila slavnostna govornica na občinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Šentjurju, ki je tudi njen rojstni kraj.

»Želim, da bi kultura bila prisotna in ozaveščena pri vsakem posamezniku in da bi bila čimbolj del vsakdanjega življenja. Kajti kultura, umetnost in mediji se, tako ali drugače, dotaknejo vsakogar; ob ogledu otroškega programa na televiziji, filma, serije, ob branju knjig in prebiranju medijev, ob obisku gledališča in muzejev ... Prav tako si želim, da bi ljudje čimveč zahajali v kulturne ustanove ter da bi kot družba in posamezniki znali kulturo in umetnost ceniti.«

Asta Vrečko se je v mladosti ukvarjala z aktivizmom, bila je članica Delavsko - punkerske univerze, leta 2014 pa je soustanovila Iniciativo za demokratični socializem. Ministrski mandat je kot članica stranke Levica nastopila 1. junija 2022. Kot ministrica za kulturo se zavzema za demokratizacijo umetnosti in kulture ter za pravičnejšo in solidarno družbo: »Zelo pomembno je, da osnovna, pa tudi srednja šola enakomerno omogočijo vsem, da se lahko udeležujejo najrazličnejših dejavnosti in da pri tem ne diskriminirajo. Ne glede na premoženjski status, ne kako drugače. Kajti le, če bomo kot država in občina omogočili enakomeren razvoj, lahko pridemo do bolj pravične in solidarne družbe.«

V radijskem srečanju je ministrica spregovorila o razlogih za združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, do katere je kritična opozicija, o (samo)zaposlenih v kulturi in njihovem položaju v družbi, o pomenu ljubiteljske kulture in medijih, pa tudi o otroštvu v Šentjurju in kaj jo je v mladosti v kulturi in umetnosti najbolj pritegnilo.
Dr. Asta Vrečko je doštudirala umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in tam leta 2014 tudi doktorirala. Pri svojem doktorskem študiju je raziskovala slovensko in jugoslovansko umetnost v 20. stoletju, s poudarkom na študiju in organizaciji umetnikov, zgodovini razstavljanja in kulturni politiki v obdobju obeh Jugoslavij ter taboriščni umetnosti. Tudi o tem je spregovorila v radijskem srečanju na Štajerskem valu.

Galerija slik