januar 22, 2024

Borut Lorger: Šmarski godbeniki smo ena velika družina

Borut Lorger se je s svojo trobento zapisal godbeništvu že kot najstnik, v Glasbeni šoli Rogaška se je učil igrati na trobento in se kmalu pridružil Steklarski godbi Rogaška, kjer igra še danes. Sodeloval pa je tudi pri oživitvi godbe na pihala v Šmarju pri Jelšah in zadnjih 15 let je njihov kapelnik. Ob 30. obletnici šmarske godbe se je z njim pogovarjala Tanja Jurjec.

Borut Lorger, kapelnik šmarske godbe na pihala, ki slavi 30 let delovanja. (Foto: Štajerski val)

Borut Lorger se je leta 1990 pridružil Steklarski godbi v Rogaški Slatini. Bil je soavtor ideje, da bi godbo na pihala ponovno oživili v Šmarju pri Jelšah. Tako je leta 1993 nastala sprva gasilska godba, kmalu so postali sekcija godbenikov pri Kulturnem društvu, leta 2014 pa so ustanovili Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah. Igral je tudi v treh narodno-zabavnih ansamblih.

»Nikoli si nisem predstavljal, da bom kdaj kot kapelnik stal pred godbo.«

Naključje je botrovalo, da se je pred 15 leti postavil pred godbenike, prepričan, da le začasno. Zdaj meni, da je takrat morda stopil v prevelike škornje, a je zmogel. Postali so prava družonska godba s številnim podmladkom. Ponosni so na mnoga gostovanja,  na  Festival godb in kulinarike,  ki poteka v Šmarju pri Jelšah prvo nedeljo v mesecu oktobru,  pa na tradicionalni božično-novoletni koncert 26. decembra, ki je tokrat potekal v znamenju 30 letnice delovanja godbe. Borut Lorger je za vztrajnost ter vizijo delovanja in ohranjanja godbeništva v domačem kraju in širše je prejel priznanje Občine Šmarje pri Jelšah.
Zaposlen je kot svetovalec na oddelku za okolje in prostor na šmarski občini, leta 2020 je bil imenovan za podpoveljnika civilne zaščite v Šmarju pri Jelšah in bil vključen tudi med tamkajšnje gasilce. Z družino živi v Rogaški Slatini. Tudi oba otroka igrata v godbi, sin hodi po njegovih stopinjah, hčerka pa igra saksofon. Godba je pač družinska stvar ...

Dokumentarni film, ki je nastal ob 30. obletnici delovanja Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah.

Galerija slik