januar 23, 2023

BRANKA KOVAČIČ: GLEDAMO Z OČMI IN VIDIMO Z MOŽGANI

Branka Kovačič je učiteljica praktičnega pouka za program tehnik optik na Šolskem centru Rogaška Slatina in mojstrica očesne optike, ki svoje znanje nenehno nadgrajuje in ga predaja naprej dijakom. V radijskem srečanju je med drugim spregovorila tudi o nevarnosti epidemije kratkovidnosti, ki je posledica sodobnega načina življenja.

»Otroci danes ne razvijajo več pravilno perifernega vida, na vrtijo oči, ne gledajo ob straneh, ampak so usmerjeni samo v eno točko, na razdalji od 45 cm do 60 cm, v mobitele, tablice, računalnike. Otroci se morajo gibati in igrati zunaj. Brez pametnih naprav.«

Čeprav najprej ni želela postati učiteljica, je svojemu pedagoškemu poslanstvu danes povsem predana. Kot najstnica se je zaljubila v poklic optik, za katerega se je najprej tudi izobrazila, a jo je pot kasneje vendarle pripeljala v učiteljski poklic. Je mojstrica očesne optike, ki se na svojem področju nenehno izobražuje, svoje znanje pa z največjim veseljem predaja svojim dijakom in jih navdušuje za poklic optika.

»Optik je lep, čist poklic, povezan z modo in zdravjem. Največ pa šteje tisti občutek, ko pomagaš ljudem, da vidijo čisto in jasno sliko. Sploh pri otrocih, ko z očali ali lečami prvič vidijo jasno in izostreno sliko … Ta pogled, ta nasmeh je neprecenljiv. Oči so čudežne, gledamo z očmi in vidimo z možgani. Za naše oči moramo poskrbeti.«

Tako kot Branka Kovačič strastno in predano opravlja svoj poklic in dijakom odpira vrata optik po vsej Evropi, tako strastno tudi kuha, potuje, raziskuje različne športe, od kegljanja, rokometa, tenisa do golfa, ki je zadnja leta njena velika ljubezen. Hkrati pa so to trenutki, ki jih skupaj z možem preživita v naravi. Predvsem sedaj, ko sta sinova že odrasla in je časa za različne dejavnosti več. Branki Kovačič, strastno zaljubljeni v življenje in veliki promotorki poklicev v optiki, prisluhnite v posnetku radijskega srečanja, v katerem opozarja tudi na nevarnost epidemije kratkovidnosti, ki je posledica sodobnega načina življenja, zrenja v ekrane in nevarne modre svetlobe. Pogovarjala se je Greta Kokot Rajković. 

Galerija slik