februar 19, 2024

DR. DRAGAN KOVAČIĆ: Če želimo ohraniti javno zdravstvo, moramo ukrepati takoj

V času najdaljše zdravniške stavke, ki traja že pet tednov, je bil gost radijskega srečanja na Štajerskem valu dr. Dragan Kovačić, priznani kardiolog in direktor Splošne bolnišnice Celje, tretje največje bolnišnice v državi.
Celjska bolnišnica se, prav tako kot ostale bolnišnice v državi, že dlje časa sooča z velikimi kadrovskimi težavami, in posledično s preobremenjenostjo tako zdravnikov kot ostalega zdravstvenega osebja, trenutna zdravniška stavka razmere le še zaostruje. Če do dogovora ne pride do 1. marca, ko pričnejo veljati umiki soglasij zdravnikov za čezmerno nadurno delo, bo delovne time skoraj nemogoče sestaviti, opozarja dr. Kovačić. 

Dr. Dragan Kovačić, priznani kardiolog in direktor Splošne bolnišnice Celje, je bil v času najdaljše zdravniške stavke gost radijskega srečanja na Štajerskem valu (foto: Štajerski val)

»A ni treba, da se zgodi »1. marec«, še dodaja dr. Kovačić, ki že dlje časa aktivno spremlja zdravstveno politiko in opozarja na vedno bolj nevzdržne razmere v slovenskem zdravstvu, predvsem na pomanjkanja kadrov, predolge čakalne vrste, privatizacijo zdravstva in siromašenje javnega zdravstvenega sistema. Prisluhnite celotnemu pogovoru v spodnjem posnetku. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.

Dr. Dragan Kovačić, ki so mu lani pacienti podelili tudi naziv Moj kardiolog letav pogovoru niza konkretne rešitve za hitrejše skrajševanje čakalnih vrst, reševanje pomanjkanja kadrov in krepitev javnega zdravstva, ki mora ostati hrbtenica slovenskega zdravstvenega sistema. Prepričan je, da se da, a ukrepati je treba zdaj, je odločen. Obe pogajaski skupini poziva, da čimprej dosežeta soglasje in zaključita stavko, ki traja predolgo in težave v zdravstvu le še povečuje, stavko pa čutijo tudi pacienti. Čeprav je tudi sam, kot pravi, najprej zdravnik, šele nato direktor, ne stavka.

»Moj predlog je, da se obe pogajalski skupini zapreta v sobo in ne prihajata ven, dokler ne najdeta rešitev. Da ne bomo čakali kot Titanic, da se bomo zaleteli v ledeno goro, ker nismo vedeli … Vemo! Točno vemo, kaj se bo zgodilo. In vemo, da ne bo lepo. Jaz mislim, da se da to rešiti.«