februar 4, 2024

DR. MAJDA POTOČNIK, ŽUPANJA REČICE OB SAVINJI: LJUDJE ZDAJ POTREBUJEJO ODGOVORE

Občina Rečica ob Savinji je druga po številu predvidenih preselitev. Trenutno je na seznamu za odstranitev 41 objektov, dokončnih odgovor pa še vedno ni.

Danes je točno pol leta od lanskoletnih katastrofalnih poplav, naša gostja je dr. Majda Potočnik, županja občine Rečica ob Savinji, ki je druga po številu predvidenih preselitev. Trenutno je na seznamu za odstranitev 41 objektov, 8 družin je izgubilo vse in nastanjeni v začasnih nastanitvah. Ostali še bivajo v svojih domovih, vendar še vedno ne vedo, ali naj se lotijo obnove ali ne, saj dokončnih odgovorov glede njihove izselitve še vedno ni. Županja poudarja, da zdaj ljudje potrebujejo odgovore. 

Pol leta po lanskih katastrofalnih poplavah je bila gostja radijskega srečanja na Štajerskem valu županja občine Rečica ob Savinji Majda Potočnik (Foto: Štajerski val)

V nedeljskem radijskem srečanju na Štajerskem valu je županja Majda Potočnik spregovorila o izjemni solidarnosti, organiziranosti in medsebojni pomoči tamkajšnjih ljudi v času poplav, ko so, kljub temu, da so tudi sami imeli poplavljene domove, pomagali pri reševanju v poplavah ujetih turistov in sokrajanov. Spregovorila pa je tudi o nujno potrebnih protipoplavnih ukrepih na reki Savinji in njenih pritokih, pa tudi o tem, kako dolga je še pot do nadomestnih domov tistih prebivalcev Rečice ob Savinji, ki so v poplavah izgubili vse.
Prisluhnite županji, ki je med reševanjem turistov v Kampu Menina tudi sama izgubila tla pod nogami in tvegala svoje življenje, v spodnjem posnetku. Z njo se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.

»Ljudje zdaj absolutno potrebujejo odgovore, vsaj tisti, ki jih nameravajo preseliti, o tem, kakšna bo njihova prihodnost. Potrebujejo dokončne odgovore, ali preselitev da ali ne. V naši občini je 8 družin, ki so preseljene, ostali pa ostajajo v svojih domovih in imajo težave s tem, ali jih sanirati ali ne. Če bodo preseljeni, bo seveda vsak strošek v staro bivališče odveč, po drugi strani pa si morajo zagotoviti neke solidne pogoje, da preživijo zimo.«

 

Galerija slik