januar 9, 2024

Dr. Sabina Šegula: Moj poklic je moj konjiček, živim svoje sanje

Mednarodno priznana floristka dr. Sabina Šegula in strokovnjak za hortikulturo Peter Ribič že vrsto let za božič in veliko noč krasita baziliko sv. Petra v Vatikanu ter balkon, s katerega papež podeli blagoslov mestu in svetu. 

Mednarodno priznana strokovnjakinja za floristiko in hortikulturo dr. Sabina Šegula in Tanja Jurjec, gostiteljica radijskega srečanja na Štajerskem valu

V radijskem srečanju na Štajerskem valu dr. Sabina Šegula pripoveduje, kako sta se s Petrom Ribičem pridružila vatikanskim cvetličarjem, kako tam poteka njuno delo in kaj ob tem v življenju še počne dr. Sabina Šegula. Pogovarjala se je Tanja Jurjec.

Začetki zgodbe vatikanskih krasitev segajo v leto 2011, ko sta Sabina Šegula in Peter Ribič, oba priznana strokovnjaka za floristiko in hortikulturo, v dogovoru z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu imela kot uradna opazovalca priložnost vstopiti v vatikanske vrtnarije in vatikansko baziliko. Dve leti kasneje je prišlo vabilo in tako od leta 2013, kot edina tujca, skupaj z vatikanskimi vrtnarji sodelujeta tudi pri božični krasitvi. Zadnja leta Sabini zaupajo celoten koncept okrasitve. Kaj je največji izziv? »Vsakič znova je poseben izziv logistika, saj tja potuje slovensko cvetje,« razloži.

»Rojena sem pod srečno zvezdo. Ko delam dekoracije, se svet ustavi.«  

Dr. Sabina Šegula je doktorila na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, mojstrski izpit iz floristike je zaključila na Nizozemskem, specializacijo za poročno floristiko pa v Nemčiji. Pred kratkim je v Stockholmu dobila prestižni naziv masterfloristke. Piše monografije, znanstvene, strokovne in poljudne članke ter učbenike. Dvajset let je delala v javnem šolstvu,  kjer ostaja zunanja sodelavka, od leta 2019 pa znanje deli na svoji akademiji, Akademiji cvetja, ki je prva zasebna šola floristike in hortikulture v Sloveniji.  

Galerija slik