april 18, 2023

EDVARD STEPIŠNIK: NAZIV ČASTNI MEŠČAN JE ZAME VELIKA ČAST IN TUDI MORALNA OBVEZA

Gost radijskega srečanja je tokrat častni meščan Celja Edvard Stepišnik

Novi častni meščan Celja Edvard Stepišnik je nekdanji predsednik celjske občine, dolgoletni uspešen gospodarstvenik, ki je v Celju zagnal mlinsko predelovalno industrijo in bil dolga leta tudi direktor podjetja Klasje, predvsem pa človek, ki mu je mar za skupnost. Športnik po duši, se je od nekdaj rad aktivno vključeval v grajenje skupnosti skozi svoje društveno in klubsko delovanje. Mnogo je društev in klubov, v katerih je pustil trajno sled. Najbolj ponosen pa je, da je že od svojega sedmega leta gasilec v PGD Drešinja vas. In še vedno je aktiven član, ki tekmuje za veteransko desetino.
O življenju, vzponih in padcih, razgledih z vrhov in svetlobi v tunelih, hoji, planinarjenju, gasilstvu in solidarnosti je spregovoril v radijskem srečanju z Greto Kokot Rajković. 

Edvard Stepišnik je svojo nagrado, ki jo je prejel kot častni meščan, predal naprej, v sklad za štipendiranje nadarjene dijakinje v težki finančni situaciji, v kakšni je bil tudi sam v času študija

V društva se ni vključeval zato, ker bi zbiral funkcije, rad poudari, ampak zato, ker je resnično želel pomagati, doprinesti skupnosti, kar je opisal tudi v svoji avtobiografiji Rad bi vam povedal, v kateri je opisal svoje številne aktivnosti in pobude, zaradi katerih se je aktivno vključeval v različna društva. Bil je soustanovitelj in daljši cas predsednik Kolesarskega kluba Colje, Društva zeliščarjev Ginko, predsednik Turističnega društva Celje, Planinskega društva Celje - Matica, Konjeniškega kluba Celje in Rotary cluba Celje, ki ga je tudi predlagal za naziv častnega meščana Celja. Sam pravi, da je z aktivnostmi v društvih in klubih spoznal veliko dobrih prijateljev, kar mu danes, ko je že upokojen, pomeni največ.

»Kdor ima spomine, ima preteklost, kdor ima upanje, ga čaka prihodnost, kdor ima prijatelje, pa ima lepo sedanjost.«

V okviru celjskega podjetja Klasje, ki ga je vodil dobri dve desetletji,  je v najboljših časih delovalo kar 13 pekarn in 5 slaščičarn. Ob prelomu tisočletja je podjetje zašlo v težave, Edvarda Stepišnika pa je ob iskanju rešitev in razmišljanju, da bi moral odpustiti več kot 500 zaposlenih, izdalo zdravje. Odstopil je kot direktor in se invalidsko upokojil. Zdravje je spet našel v naravi, pohodništvu, s preteklostjo pa je simbolno opravil na Caminu, ki ga je prehodil z ženo Lenko, kasneje pa tudi prekolesaril. Danes skoraj 80-letnik ima v načrtu za letos svoj 40. vzpon na Triglav. »Poslovil bi se še rad od te gore,« pravi. Naj mu uspe. 

Novi častni meščan Celja Edvard Stepišnik v družbi letošnjih občinskih nagrajencev in župana MO Celje Matije Kovača 

 

Galerija slik