marec 4, 2024

ELDA VILER: LJUDJE IŠČEJO ISKRENOST

Elda Viler je ena prvih velikih dam slovenske zabavne glasbe. Zanjo so se potegovali najboljši skladatelji, pisci besedil in aranžerji. Ob pomoči moža, akademsko izobraženega glasbenika, se je lotila interpretacij najtežjih skladb in se s številnimi brezčasnimi zimzelenimi pesmimi  zasidrala v srca ljudi.

Legendarna slovenska pevka Elda Viler, ena prvih velikih dam slovenske zabavne glasbe, je bila naša gostja v mesecu marcu, mesecu žensk na Štajerskem valu.

Pred dobrimi desetimi leti je izdala pesniško zbirko Takšnakot sem, letos na Valentinovo pa je v soavtorstvu z Ivom Gajičem izdala avtobiografijo Elda - notranji naboj. V začetku meseca marca - meseca žensk na Štajerskem valu - jo je pred mikrofon Štajerskega vala povabila Tanja Jurjec. Radijskemu srečanju lahko prisluhnete na spodnji povezavi. 
 

Elda Viler je odraščala v slovenski Istri in se pri teti učila šiviljstva. Nase je opozorila na prvi večji avdiciji Pokaži kaj znaš v Kopru leta1961, tri leta kasneje pa je že nastopila na festivalu slovenske popevke. Zaradi specifičnega glasu in stilne interpretacije je zmagovala na mnogih festivalih doma in na tujem. Poleg popevke obožuje tudi šanson in jazz. Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je po 25 letih petja in le pet let pred upokojitvijo ostala brez statusa svobodnega umetnika. Iz razočaranja se je umaknila z glasbenih odrov ter popolnoma opustila petje in nastope. 

»Je že moralo biti tako, da so utišali lastovko, sicer ne bi zrasla iz križev in težav

»Petje te bo rešilo!«, ji je pred smrtjo dejal mož, ko je ostala sama z dvema otrokoma. Velik vpliv na njeno vrnitev na odre je imela hči Ana Dežman, prav tako pevka, s katero velikokrat skupaj nastopata, tudi v duetih. Elda bo letos decembra dopolnila 80 let.

Galerija slik