junij 13, 2023

INGA ULOKINA: Glasba je univerzalni jezik, ki ga razumejo vsi.

Ruska violinistka INGA ULOKINA je prišla v Slovenijo, ko je imela trinajst let. Koncertirala je po vsej Evropi, tudi na Kitajskem. Uspešno je sodelovala in zmagovala na več državnih in mednarodnih tekmovanjih. Je samozaposlena v kulturi in za polovični delovni čas v glasbeni šoli Rogaška Slatina. Ingo Ulokina je v radijsko srečanje povabila Tanja Jurjec, prisluhnite jima v spodnjem posnetku.

Celjanka Inga Ulokina je vrhunska violinistka ruskih korenin. (Foto: Štajerski val)




»Umetnost nam daje navdih za lep jutri in je nad vsem hudim tega sveta.«

Inga Ulokina se posveča komornemu muziciranju, poučevanju in snovanju didaktičnih iger za mlade violiniste ter vodenju mednarodnega tekmovanja mladih violinistov Oscar Rieding. Z violino, kraljico godal, je aktivna v različnih glasbenih okoljih, sodeluje z mnogimi glasbenimi sestavi in glasbeniki.
Rodila se je v Sankt Peterburgu akademskima glasbenikoma. Oče Igor, znan violinist, jo je navdušil za instrument, ko je bila stara komaj štiri leta, s petimi leti pa je že začela obiskovati glasbeno šolo. Kljub zahtevnosti in visokim standardom je z veseljem preživljala tam skoraj vse popoldneve, saj so glasbeni pedagogi poskrbeli, da ni čutila nobenega pritiska, kar skuša vnašati tudi v svojo pedagoško prakso. »Včasih moramo biti izumitelji, kako delati, da pridemo do rezultatov. Zelo pomemben je odnos oziroma pristopi pedagogov,« pravi.
Ko je bila Inga stara 13 let, se je družina preselila v Slovenijo. Iz violine je magistrirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, izobraževala pa se je še na Hrvaškem, v Sloveniji, Nemčiji in Avstriji. Bila je članica ansambla Zagrebških solistov, kot koncertna mojstrica tudi častna članica Zagrebškega komornega orkestra. Kot solistka je med drugim nastopala s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Josepha Fuxa v Gradcu, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom Univerze v Ljubljani ... Je tudi umetniška vodja Ljubljanskega godalnega ansambla.

»Z jezikom glasbe lahko nagovorimo vsako srce. Če delaš več stvari, se od nje da živeti.«

Kot violinistka je ves čas aktivna v raznolikih glasbenih okoljih in sodeluje z glasbeniki različnih zvrsti: Prifarskimi muzikanti, Neisho, Vladom Kreslinom, reperjem Rokom Trkajem … Posveča se tudi poučevanju in snovanju didaktičnih iger za mlade violiniste. Leta 2015 je izdala zelo priznan didaktični pripomoček za mlade violiniste.
Živi v Celju, iz Sankt Petersburga, kjer ima družinske korenine, pa ves čas črpa glasbeni navdih. Nadvse hvaležna je možu, strojnemu inženirju, ki njeno glasbeno pot podpira in zelo rad posluša njeno igranje.